Balears Vadevi
A la recerca de nous vins menorquins de calop blanc
La varietat calop ha estat present a les Illes Balears gairebé des de l'any 1730
La varietat calop ha estat present a les Illes Balears gairebé des de l’any 1730 | D.B.

!--akiadsense-->

Fa temps que el propietari del lloc de Sant Josep a Ferreries, Enric Picanyol, dedica esforços a recuperar una varietat de raïm endèmica de Menorca i les Balears anomenada calop blanc. La globalització del mercat enològic ha conduit a homogeneïtzar les varietats de vid cultivades arreu del mon amb el chardonnay i el cabernet sauvignon com a grans protagonistes però en canvi, els consumidors demanden nous estils de vins basats en el territori i sobretot, la qualitat. És per això que Picanyol porta anys documentant-se i fent un treball experimental amb aquesta varietat del que diversos estudis, confirmen la seva presència a l’arxipèlag gairebé des de l’any 1730. El 14 de febrer de 2019 va aconseguir l’autorització per poder emprar calop blanc, tal i com recollia el BOIB sota l’empara d’un estudi agronòmic que ho avalava i la normativa estatal bàsica i la reglamentació europea. Ara toca fer créixer la vinya i seguir fent proves fins aconseguir embotellar a Menorca un nou producte que destaqui per l’excel·lència.

Parra centenària

Va ser la curiositat d’Enric Picanyol per esbrinar quina era aquella parra tant fèrtil que feia més d’un segle hi havia a la porxada del migjorn del lloc de Sant Josep a Ferreries, el que va fer-lo coneixedor que aquell raïm era precisament calop blanc. “Ho vam fer analitzar a un laboratori francès que ens va donar un nom que no ens era gens familiar i per això, quan vam tramitar el permís per fer una plantació experimental, un altre laboratori ens va confirmar el resultat que ja teníem amb l’esment que allò era calop blanc, una varietat present a Menorca i les Balears que també l’Arxiduc Lluís Salvador recollia al seu conegut “Die Balearen” publicat a finals del segle XIX” detalla. La primera passa va ser una feina d’investigació per documentar-se sobre el potencial enològic que podria tenir una varietat minoritària com aquella. En aquest sentit, un dels treballs consultats va ser la tesis doctoral publicada per Sonia Garcia Muñoz titulada Estudi de Varietats Minoritàries de Vid a les Balears en el que s’analitzava el potencial vinícola de la varietat, emprant les tècniques i anàlisis més moderns. Un cop decidit tirar endavant, calia obtenir les plantes que no es trobaven a cap viver comercial i per això, amb empelts de fusta de la parra centenària i posteriorment, amb les noves plantes nascudes dels empelts, van poder començar a fer vinya. “La nostra previsió és arribar a les 4.000 plantes que produiran aproximadament uns 5.000 litres cada any” explica Enric Picanyol. “Cal tenir en compte que som una explotació agrícola ecològica i per tant, els reptes damunt el terreny son més complexos” afegeix.

Varietat ancestral

La varietat calop s’ha mantingut present a les Illes Balears gairebé des de l’any 1730, un fet que demostra que la seva presència és ancestral i que ha tingut molta importància de cultiu ja que apareix a la capçalera de l’origen de les més importants varietats de vinya de les Balears. És per això que es justifica la seva recuperació per al cultiu de raïm per a vinificació ja que sense ella no s’haurien generat la resta de varietats conreades a les Illes, tal i com explica el propietari del lloc Sant Josep a Ferreries. La primera referència a Mallorca de la varietat calop la cita com una varietat antiquíssima, que apareixia també en nombroses localitzacions tant d’Espanya com fora d’ella i sota diferents denominacions. El seu origen, però, no està vinculat a les Illes Balears sinó que sembla ser una varietat importada de la península, possiblement d’Andalusia, o el que és més possible, que sigui una varietat procedent de el Nord d’Àfrica.

Vinyes de calop blanc a Menorca
Vinyes de calop blanc a Menorca | D.B.

!--akiadsense-->

Vi fresc de perfil aromàtic

L’estudi científic d’aquesta varietat que ha portat a terme durant tres anys consecutius l’Institut Madrileny d’Investigació i Desenvolupament Rural Agrari i Alimentari (IMIDRA) a la Finca del Encín situada a Alcalá de Henares, ha observat que els vins de la varietat calop blanc presenten un grau alcohòlic alt amb una acidesa mitjana alta, el que permet elaborar vins monovarietals frescos segons demanda el consumidor o emprar-los per barrejar amb altres vins blancs que a les Illes Balears, presenten nivells d’acidesa molt més baixos. La nota de tast del calop blanc parla d’un vi net i brillant de color groc palla amb reflexos acerats. En nas presenta una bona intensitat aromàtica. Un vi fresc, on destaquen les aromes a fruites tropicals i fruita amb pinyol (préssec i albercoc). Presenta notes florals i tocs cítrics, herbacis i un lleuger to a pera i poma. En boca mostra un vi lleuger amb acidesa mitjana i ben equilibrat. “Com a conclusió, els vins obtinguts en l’IMIDRA mostraven uns vins frescos, lleugerament aromàtics molt interessants per diversificar l’oferta de vins de les Illes Balears on el component autòcton i tradicional d’una varietat com la calop podria donar un toc personal possiblement molt apreciat pel turisme europeu coneixedor de el món de el vi” conclou Picanyol.

El futur

Enric Picanyol es mostra prudent i prefereix no posar una data pel llançament al mercat del nou vi fet a Menorca amb la varietat calop blanc. De moment, els resultats son molt encoratjadors a partir de les dues vinificacions que ja han fet amb la nova varietat provinent de les petites collites de 2019 i 2020. “Cal que les vinyes tinguin un bon arrelament i el vi resultant sigui d’una qualitat excel·lent. No cal córrer” afegeix Picanyol. Els viticultors han d’anar experimentant amb la vigorositat d’unes plantes que provenen de la parra de la porxada i per tant, perfectament adaptades al terreny i al clima. “Segurament caldrà fer podes en verd per millorar la qualitat del vi, sacrificant la quantitat” anticipa Picanyol. “Els enòlegs també experimenten amb la vinificació per decidir si farem una petita criança sobre lies o donarem el vi per fer criança amb fusta” afegeix. Quin vi obtindran? Les preguntes sobre com serà el futur nou vi de Menorca encara no tenen resposta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa