Balears Vadevi
Tres dolços típics de Menorca per Nadal

Hem rallat amb na Rosa Rotger, gran coneixedora de la gastronomia menorquina i estudiosa del seu receptari antic que, des de fa anys, difon amb gran passió a través del seu blog Tiberis perquè ens digui quins serien els dolços que no han de faltar a la nostra taula per Nadal.

El torró de la Reina

És un torró que està fet amb ametlles, ratlladura de llimona i sucre. De fet, són molts els dolços amb ametlles que es fan a l’illa, segurament perquè aquest fruit va ser introduït a Menorca pels àrabs, segons he llegit, que buscaven un aliment altament nutritiu i que es conservés durant molt de temps per poder transportar a les seves travesses i d’aquesta manera, els seus exèrcits el poguessin consumir sense perill d’intoxicació.

El nom de Torró de la Reina és en honor a la reina Isabel II que va visitar Menorca el 1860. A la visita a la Fortalesa de la Mola al Port de Maó, on també va ser batejada la porta d’entrada, amb el seu nom, va ser rebuda amb nombrosos dolços i menjars preparats per la pastisseria Oriente, de la qual Juan Baptista Visa era el seu propietari i pastisser.

La Rosa explica que la manera de fer aquest torró no ha variat molt amb el pas del temps perquè els ingredients són els mateixos. “Es fa amb pressió, perquè l’oli d’ametlles en contacte amb el sucre es barregi i aconsegueixi la textura de massapà. Per exercir aquesta pressió, es fa servir un motlle de fusta amb la forma característica, i amb una tapa també de fusta, es fa la pressió, afegint-hi més massa fins a obtenir el gruix adequat. Finalment es cobreixen els quatre costats, amb pa d’àngel, pa sense llevat i es deixa reposar almenys una setmana abans de ser consumit.

Torró de la Reina | Tiberis

Ametlla, de l’amargos

Els amargos són unes pastes d’ametlla, clara d’ou i sucre amb un toc lleuger de ratlladura de llimona, molt tradicionals a les Balears. Originàriament, era una pasta que es feia tradicionalment per Nadal però avui dia, es fan durant tot l’any.

A Menorca tenim un altre dolç molt conegut anomenat “pastisset” i utilitzat a totes les celebracions, en la qual només s’usa el rovell d’ou per a la seva elaboració i, per tant, és normal que el dia que es fan pastissets, s’aprofitin les clares sobrants , per fer els amargs. El nom, “amarg” podria venir perquè al principi la recepta es feia amb una part d’ametlles amargues. La forma d’aquestes pastes és rodona i semi plana.

A Catalunya, es fan unes pastes molt semblants anomenades ametllats, amb els mateixos ingredients i la mateixa forma, amb una simple diferència, a sobre porten una ametlla sencera. També tenen certa semblança els “macarons” francesos o als “amaretti” italians.

Els glassats típics de l’antiga rebosteria menorquina | Tiberis

Glassats

Son també unes pastes de l’antiga rebosteria menorquina fetes amb sucre i ametlla. Aquest tipus de pasta també rep el nom de “pasta ral”, “pasta real glassada” o “pasta real setinada”.

Això de “satinada o “glassada”, és pel tipus de “glasa” o cobertura que porten per sobre, d’aquí ve el nom de “glassats”. En algunes poblacions, en diuen confitura, potser pel dolç que resulta el conjunt. Aquests dolços s’assemblen molt al massapà, encara que els glassats no necessiten cocció. Per Nadal es pot trobar a la majoria de pastisseries de Menorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa