Balears Vadevi
El dolç se suma a la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial

La Menorca Talaiòtica representa “l’odissea d’una cultura insular única atrapada entre el cel i la mar”. Així ho reivindiquen els menorquins, qui també entenen que els monuments prehistòrics i paisatges associats a Menorca constitueixen “un llegat extraordinari” que cal preservar per les generacions presents i del futur.

En aquest context, s’ha constituït una candidatura amb la qual aspiren a integrar-se a la llista de patrimoni mundial de la UNESCO. Una manera, diran els menorquins, de posar de manifest “la nostra riquesa patrimonial” i que, a més a més, referma “el compromís de les administracions i els ciutadans en la seva conservació”.

El concurs tria el millor ‘dolç talaiòtic’ | Foto: Menorca Talaiòtica

El dolç talaiòtic

Pendents de la trobada i resolució del Comitè de Patrimoni Mundial, que n’ha d’avaluar la candidatura, Menorca i els menorquins no s’aturen. Parafrasejant Picasso, que entenia que la inspiració “t’agafa treballant“, diran que esperen la resolució fent feina, ideant i executant projectes que contribueixin a consolidar i reforçar la seva aposta. Entre aquestes expressions, n’hi ha que tenen gust i sabors vinculats a la cuina i la gastronomia.

A mitjans del passat mes de maig es posava en marxa un concurs que havia de buscar “el millor dolç talaiòtic” de l’illa amb l’objectiu que tant residents com visitants puguin vincular aquesta creació a la Menorca Talaiòtica i que a més a més el puguin adquirir a les pastisseries de l’illa.

En l’edició, fins a cinc participants competien amb una proposta pròpia de postres dolces al concurs i tots han complert amb el requisit de ser de nova creació i de no haver-se comercialitzat prèviament. El guanyador ha estat un pastisset glacejat amb xocolata i fet amb ametlla, mel de Menorca llimona de Menorca, figat i romaní de la pastisseria Ca na Maru; i entre els finalistes, han quedat El Diamante, Herbera Bakery, Pastisseria i Gelats Ca’n Sintes; i Pastisseria Artesana Lluís Febrer.

El jurat del certamen, format per Pep Pelfort, investigador i director del Centre d’Estudis Gastronòmics; Marga Cursach, investigadora gastronòmica i membre de l’IME; Sonia Sintes, autora del blog gastronòmic “Simfonia del meu rebost”; Santi Tadeo, gerent de COINGA; Maria Mascaró, i Antoni Sansaloni, president de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants n’ha destacat la creativitat i l’originalitat de la proposta de Mariluz Riudavets i Aleix Canovas, així com la utilització de productes que recorden a la Menorca fresca i rocosa com el romaní, el figat i la llimona. A más a més, han valorat que es tracta d’unes postres de dimensions i consistència aptes per al transport, ja que els participants havien de preveure’n la possible venda i enviament fora de Menorca.

Una candidatura de tots els menorquins

En el moment de donar a conèixer el dolç talaiòtic guanyador, s’ha remarcat la importància que les accions de difusió d’aquesta candidatura vagi més enllà de l’àmbit arqueològic i de conservació del patrimoni.

Miquel Àngel Maria, conseller de Cultura del CIME, apuntava que “la candidatura és de tota la societat menorquina, i cada vegada són més les iniciatives ciutadanes, empresarials i institucionals que fan seu aquest projecte i li afegeixen algun element propi”. I afegia: “el dolç talaiòtic és una experiència nova cridada a convertir-se en un símbol de l’adhesió de tot Menorca a aquesta proposta cultural”. Per la seva banda, el president d’APAME, Jose A. Jiménez, afegia que esperen que aquesta iniciativa contribueixi a la consecució de la declaració de la Menorca Talaiòtica com a patrimoni mundial de la UNESCO.

El concurs ha estat organitzat entre el Consell de Menorca i l’Associació Professional de Pastisseria, Panaderia i Afins de Menorca, l’APAME. Ara, el dolç guanyador passarà a ser propietat de l’APAME, que en distribuirà l’elaboració i la composició entre totes les entitats membres perquè posteriorment es pugui comercialitzar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa