Balears Vadevi
Tradicions eivissenques amb un alt component gastronòmic

Tanca la temporada turística, però s’obre la finestra de les tradicions. Eivissa activa aquest darrer cap de setmana d’octubre tot un ampli ventall d’activitats amb un alt component gastronòmic, on hi seran una nova edició de la Fira de la Sal i la Fira del Calamar, que esdevindran el preludi de la festivitat de Tots Sants, en la qual no faltaran ni els tradicionals (i esperats) panellets ni la frita de porcella.

Fira de la Sal, a Eivissa
Fira de la Sal, a Eivissa | Foto: Ibizasabors

Cap de setmana de fires

La Fira de la Sal porta enguany la sisena edició a Sant Jordi de Ses Salines de divendres 28 a diumenge 30 d’octubre. La cita dona tot el protagonisme a aquest producte imprescindible per l’alimentació humana des de temps immemorials, responsable a més a més de condimentar l’aliment, de la conservació de productes durant segles.

Entre el programa d’actes, dissabte destaca una demostració culinària de salat d’aliments com les olives, els ossos de porc i el peix, així com una mostra de cuina salinera que presentarà el xef Íñigo Rodríguez. L’acte més emblemàtic, previst per diumenge, permetrà reviure la treta de la sal, o cosa que és el mateix, recordar com es feia la collita de la sal abans que arribés la mecanització pels volts dels anys 60 del segle passat.

VI Fira del Calamar

Si sou més de producte de mar que de sal i derivats, la VI Fira Gastronòmica des Calamar serà la vostra opció. Prevista per dissabte 29 a Sant Carles de Peralta, oferirà degustacions de tapes elaborades amb calamar al llarg de tot el dia.

De fet, arriba aquesta festa coincidint amb l’inici de la temporada de pesca d’aquest mol·lusc i, per tant, amb l’activació del receptari tradicional que el tria com a ingredient principal a l’hora de fer el sofregit d’un bon arròs mariner o un arròs a la bruta, farcit amb sobrassada, guisat en una greixonera o fregit amb moniatos de temporada.

Per cert, que en un entorn una mica diferent, però encara coincidint amb el dissabte 29, el xef José Miguel Bonet guiarà un tast d’olis de l’IGP Oli d’Eivissa que es podrà gaudir i sucar amb pa de blat xeixa fet per ell mateix. La trobada es farà al restaurant Es Ventall en el marc de les Jornades Gastronòmiques de Tardor.

Recepta per fer els panellets de Tots Sants

Tots Sants, panellets i frita de porcella

Superat el cap de setmana de fires i tastos, arriba la festivitat de Tots Sants. Amb ganes el 31 a la nit de la tradicional trencada de pinyons on la família fa vetlla fins a la mitjanit mentre trenca pinyons, ametlles i nous, acompanyades de magranes, caquis, bunyols, panellets i un vi dolç.

L’1 de novembre, el dia que recordem les persones que ens han deixat, la celebració també es fa al voltant d’una taula amb bunyols i panellets que en moltes ocasions es fan amb ametlla d’Eivissa. A més a més, en algunes zones com ara Sant Antoni i a la zona sud de l’illa, especialment en cases rurals, s’hi conserva la tradició de preparar per dinar una frita de porcella.

I, per acabar, també el primer de novembre durant les festes des Cubells es farà la XXIII edició del concurs de paelles amb la participació de les colles inscrites en un ambient festiu.

“Frita de porcella, un manjar”

Vicent Salarribas, de Can Bia, regenta una botiga de menjar per endur-se, Es Pollastre, i celebra que tot just aquest dijous -27 octubre- han fet la matança. “Els gorrinets no faran més de 30-35 quilos”, explica a Balears Vadevi.

Comparteix amb orgull que en preparen uns 40-50 quilos. “Es cou tot“, i el secret, dirà, està a fer-ne una “cocció molt lenta”, per assegurar que totes les parts del garrí quedin ben cuites. “És una tradició que es conserva sobretot en cases particulars, potser es veu poc en restaurants”, afegeix en Vicent. En tot cas, dirà, “hem de fer perquè no es perdi, perquè això forma part de la nostra cultura com a poble, com a eivissencs”. A més a més, conclou, “és un manjar!“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa