Balears Vadevi
Santa Agnès celebra aquest diumenge una nova Festa de l’Ametlla

Aquest diumenge 5 de febrer tindrà lloc a Santa Agnès de Corona la Festa de l’Ametlla, en la qual s’ha preparat tot un programa d’activitats estretament lligats a aquest producte, el seu cultiu i la gastronomia.

Caminada respectuosa pel Pla de Corona

Permetrà passejar entre les primeres plantacions realitzades l’any 2018 per Toni Boned Boned i Miquel Costa Bonet amb el finançament d’Ibiza Preservation Fund i l’assessorament del Consell d’Eivissa. Es tracta de parcel·les amb 286 ametllers, així com els nous projectes iniciats des de llavors en parcel·les veïnes: un amb 400 ametllers i un segon 3.000 nous arbres, el més important fins ara, de la qual n’és promotor el projecte “Juntos” de Sophie Daunais i Christian af Jochnick. Aquest darrer projecte ha llogat a dues propietàries de Corona les seues parcel·les per renovar la plantació d’ametllers. El punt de trobada per començar el recorregut és l’envelat de l’aparcament a les 10:00 h del matí.

Ametllers d'Eivissa
Ametller d’Eivissa, un dels cultius importants de l’illa | Foto: Ibiza Travel

Una altra de les activitats previstes és aquesta mostra a través de la qual hi haurà una demostració de rebosteria per part de Marga Orell i un taller d’elaboració de formatge vegà a partir d’ametlles fermentades per part de la xef i alquimista Erika Tangani. En aquest espai hi haurà l’oportunitat de tastar alguns dels productes de la primera collita de les noves plantacions, que els més petits podran trencar amb les eines tradicionals.

Per a completar el programa, a partir de les 14:00 h se serviran les torrades per dinar a un preu popular i a les 16:00 h donarà inici el concert del grup Flor de Higuera.

Un dels principals cultius eivissencs

L’ametller a Eivissa ha passat de ser un dels principals cultius generadors de riquesa a Eivissa, amb una exportació d’ametlles que assolien les 2000 tones als anys 60, a ser un conreu econòmicament marginal per l’envelliment i mort dels arbres, amb una collita comercialitzada la campanya passada que no arriba a les 4 tones. L’ametlla és un dels fruits més preuats del camp eivissenc, present en receptes tan estimades com la Salsa de Nadal i un ingredient imprescindible de la dieta mediterrània per les seues propietats saludables.

Cal recordar que el Pla de Corona és l’únic paisatge agrari d’Eivissa inclòs a l’Atlas de Paisajes Agrarios de España, i constitueix un espai emblemàtic per als eivissencs i un atractiu turístic durant l’hivern. No obstant això, de no renovar-se les plantacions envellides, en poc temps la floració de l’ametller al pla serà només un record.

Amb aquestes noves plantacions s’estan avaluant les pràctiques modernes de fructicultura per a millorar la viabilitat comercial del conreu de l’ametller, incloent-hi el regadiu. L’objectiu final és promoure la conservació i sostenibilitat de paisatges rurals vius a través de l’activitat rural viable amb l’obtenció de productes tradicionals apreciats per la població i de gran valor afegit, tot donant prioritat a pràctiques agroecològiques.

Dinamització del sector ametller

Des del departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa es considera que la dinamització del conreu de l’ametller, especialment en un lloc com el Pla de Corona, necessita la implicació de les associacions i propietaris del territori. Per aquest motiu, dins de les actuacions de difusió del coneixement del conreu de l’ametller, i aprofitant les festes de Corona, el Consell Insular d’Eivissa ha organitzat diverses actuacions en col·laboració amb l’Associació de Vesins de Corona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa