Des d’avui i fins dimecres, 21 cellers pertanyents a la IGP Mallorca, la DO Binissalem i la DO Pla i Llevant compartiran espai a la Barcelona Wine Week (BWW), una de les fires més importants del sector, amb el suport de la direcció general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.
Pel que fa a la IGP Vi de la Terra Mallorca, hi són presents a la fira 14 cellers – Can Axartell, Bodega Sa Cabana, Oliver Moragues, Vinyes Mortitx, Bodega Santa Catarina, Binigrau, Dalt Turó, Ses Talaioles, 7103 Petit celler, Bodega Ava Vi, Bodega Son Vich de Superna, Blanca Terra, Bodega Son Juliana i Bodega Son Prim.
Tres de la DO Binissalem -Can Fumat, José Luis Ferrer i Binigual-, i tres de Pla i Llevant -Miquel Oliver, Miquel Gelabert i Bodegas Bordoy- i altres quatre de la DO Pla i Llevant -Bu txet, Bodegas Miquel Oliver, Vins Miquel Gelabert i Bodegas Bordoy.
Els contactes amb distribuïdors són la prioritat
Aquesta és la quarta ocasió que hi ha presència de vins mallorquins a la Barcelona Wine Week, ja que es tracta d’una cita que els cellers valoren especialment per què creix cada vegada més i és molt més fàcil i accessible. A més facilita l’establiment relacions amb els distribuïdors i arribar a mercats ja consolidats i també de nous.
Per altre costat, també cal esmentar la presència de cellers d’Eivissa, Formentera i de Menorca. Hi són presents Bodega Torralba (VT Menorca) i d’Eivissa, Ojo de Ibiza i Bodega Can Rich (VT Eivissa) amb la qual cosa hi ha un total de 24 cellers de les Illes Balears en aquesta fira on s’hi trobaran un miler de marques diferents, una setantena de denominacions d’origen representades i tot un programa de debats, xerrades i col·loquis que posaran sobre la taula alguns dels reptes als quals s’enfronta el sector vitivinícola actual, seguint un eix temàtic que enguany se centra en els diversos materials i dipòsits on es fa el vi, la fermentació o la criança.

Mesquida Mora entra en l’exclusiu club dels Vinos Off the Record
A la BWW també hi podem trobar altres cellers de les Illes Balears com Can Majoral, Mesquida Mora, Ibizkus Wines i Can Verdura, que es localitzen a una secció específica dedicada als vins d’elaboració artesanal. A més, paral·lelament a la BWW, tendrà lloc la fira Vinos Off the Record, que també tendrà presència mallorquina. El celler de Bàrbara Mesquida, Mesquida Mora, ha estat seleccionat per participar-hi.
Un sector consolidat i en desenvolupament
La fira, que s’allargarà fins dimecres, 7 de febrer, ha rebut avui la visita del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que ha saludat als cellers de les Balears acompanyat pel director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. Segons Llabrés , «la Direcció General ha donat resposta a una demanda del sector, que considera que la Barcelona Wine Week és la fira vinícola més interessant pels nostres vinaters avui dia, per millorar la seva projecció comercial en l’àmbit nacional i internacional». Per part seva, Fernando Fernández ha afegit que «el sector del vi a les Balears és un sector madur i amb molta iniciativa. Està sòlidament estructurat amb productors, cellers i marques de qualitat que fan feina en una direcció que permet avançar en la seva consolidació i desenvolupament».
Si bé encara no es coneixen les dades de comercialització dels vins amb marques de qualitat de les Balears a 2023, les dades de producció permeten aventurar unes bones xifres. «Cal recordar que el raïm produït l’any passat ha permès l’elaboració de 6,8 milions de litres de vi, un 7,7% més que l’any 2022. Es tracta d’un màxim històric de producció de vi de qualitat diferenciada, amb una anyada que ha tingut una producció de raïm destacable i de bona qualitat», ha explicat Joan Llabrés. «Cal recordar que més de la meitat de la superfície de raïm de vinificació està donada d’alta en producció ecològica i una altra meitat en producció integrada. Això demostra clarament la seva aposta per la sostenibilitat ambiental», ha afegit el director general Fernando Fernández