El Pla de Buc és una zona vitícola reconeguda i documentada des del segle XIV, en el terme de Santa Maria del Camí que històricament també ha rebut el nom d’Es Vinyet. D’unes 60 hectàrees d’extensió, no és només un sol i una climatologia determinada que el fa únic, és la tradició arrelada i és la varietat Manto Negro el que defineixen aquest terrer. I per una situació anecdòtica sorgida arran d’una partida de raïm d’aquesta varietat que s’havia convertit en un romanent ‘orfe’. Provenia d’una petita vinya de 5 hectàrees de vinyes velles, conreades en vas i a la seca sobre grava profunda i argila. Amb la idea de no tudar ni un gra de raïm, cinc cellers de Mallorca (4 Kilos, Ca Sa Padrina, Can Verdura, Mesquida Mora i Soca-Rel) s’han engrescat en un projecte inèdit fins aleshores: Fer cada un una interpretació personalíssima d’aquesta varietat emblemàtica, un vi que per damunt de tot cerqui l’expressió de la Manto Negro, del Pla de Buc. Un dilluns fa un parell de setmanes, Dani Arias va convocar a fer un tast a Catavinos amb un dels elaboradors: Pep Rodríguez, de Soca-Rel. Pels que érem presents va ser l’inici d’un viatge que encara ha de tenir altres quatre estacions, totes elles denominades Pla de Buc.

Un ‘vi parcel·lari’ de Pep Rodríguez
Els cinc cellers han partit des d’una posició comuna. Han elaborat el vi amb aquest raïm de l’anyada del 2024 cada un a la seva manera. Ara s’ha presentat el que firma Pep Rodríguez, de Soca-Rel, un vinyòvol i vinater amb segell propi. L’amfitrió, el sommelier Dani Arias, l’ha definit com un vi sofisticat i rodó i li pronostica una llarga vida en botella. “La interpretació que ha fet en Pep d’aquesta Manto Negro, diu Arias, ha estat deixar-la entre 10 i 12 mesos en una bota poc torrada el que li ha donat aromes a fruita vermella i florals, balsàmics i d’herbes aromàtiques amb un toc especiat i fumat. Trob una molt bona acidesa, que en boca és fluid i amb un taní madur i fresc de pas llarg i postgust llarg, també. Aquesta finesa fa que sigui un vi bastant tònic”.

El tast de Catalina Bibiloni
Soca-Rel 2024, mantonegre de vinyes de Pla de Buc. És el primer vi d’un projecte agosarat al capdavant del qual si han posat cinc vinaters mallorquins, amb la intenció d’interpretar aquest singular indret de Santa Maria del Camí.
A l’espera de què es presentin els altres vins de; Tomeu Llabrés de Ca’n Verdura, Bàrbara Mesquida de Mesquida-Mora, Cesc Grimalt de 4 kilos i Andreu i Guillem Sunyer de Vins i Vinyes Ca Sa Padrina. Tots tenen en comú la mateixa vinya, la mateixa varietat i experiència en l’elaboració de varietats autòctones. La nota diferent és el punt de vista que cada elaborador ha donat a la matèria primera.
Pep Rodríguez de Micro-celler de Soca- Rel, ha interpretat el terrer de Pla de Buc amb una vinya vella de la varietat autòctona mantonegre, amb una visió molt franca. El resultat és un vi elegant, en el qual aquesta varietat senyoreja i li confereix molt de futur.

Nota de tast
Soca-Rel 2024. Mantonegre, 12’5%. Criança en bota crua. 600 botelles i un parell de màgnums.
Al nas, de bon primer moment ofereix aromes cítriques talment la clementina i la llimona. Seguit d’un fons mentolat i fruita vermella molt fina. “Piruleta” de fraules i canyella, tocs de fusta crua i balsàmics llunyans. Un gir de copa, expulsa frescor, cítrics, pedra, fraules concentrades, fulles de pi i menta fresca. Reposant la copa tenim; roses, toffee, menta, grosella vermella i mores d’esbarzer.
A la boca; entrada elegant. Equilibri. Viu. Retrogust de fruita vermella confitada, pedra i tocs integrats de fustes fines. Fluïdesa. Llarg, quilomètric i persistent. Sorprenent punt salí (comú en la resta de vins d’aquest projecte).
Per beure ara mateix i per estotjar-ne unes botelles per veure l’evolució que en farà.


