Balears Vadevi
Antoni Contreras i Jeroni Nadal, Manto Negro d’Argent de la DO Binissalem

Aquest cap de setmana ha tengut lloc la IXena edició del reconeixement Manto Negro d’Argent, de la DO Binissalem. Enguany acollia l’acte el municipi de Santa Maria, un dels que formen part del territori de la Denominació d’Origen.

En aquesta edició, els premiats foren el doctor Antoni Contreras Mas, a qui se li reconeixia la seva tasca com investigador gastronòmic. I al doctor Jeroni Nadal Reus, binissalemer de família vinatera, amb generacions de lligam amb el món del vi.

Els premiats i la seva vinculació amb el món del vi

Contreras va néixer a Palma i es va llicenciar en Medicina per la Universitat de Saragossa, exercint la professió en el camp de la psiquiatria, però el reconeixement rebut de la DO Binissalem, és per la seva trajectòria com a investigador de la història de l’alimentació i per la seva labor en les àrees de la cuina i la gastronomia, amb especial dedicació a la mallorquina. Membre de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca, ha publicat mig centenar d’articles i opuscles sobre història de la cuina i la gastronomia, principalment mallorquina, en revistes especialitzades i publicacions professionals del ram.

Com a escriptor, ha publicat diversos llibres i articles sobre la gastronomia mallorquina entre els quals es troben: La sobrassada de Mallorca. Cuina i cultura (2000); i La cuina i el temps (2002) i al costat d’Alexandre Font Jaume, Els dolços del cardenal Despuig (2014), transportant-nos a través dels sabors i aromes de Mallorca, presentant receptes tradicionals i plats emblemàtics que han estat transmesos de generació en generació.

A més de la seva labor com a escriptor, ha estat un incansable investigador, recorrent els mercats locals, parlant amb productors i rescatant receptes antigues que estaven pràcticament oblidades. Gràcies a la seva dedicació, ha contribuït a preservar i reviure tradicions culinàries mallorquines que estaven en perill de desaparèixer, fent valdre la cuina i la gastronomia de Mallorca amb passió i un incansable treball.

Al llarg de la seva carrera, ha tingut un paper actiu en la promoció i difusió de la gastronomia de l’Illa. Ha dictat conferències i col·laborat en cursos i des de 1986, manté les seccionis “Menjar i beguda” i “Racó dels Amics dels Vins” en el diari Ultima Hora. Secció que va prendre el nom del “Racó dels Amics dels Vins” promogut en 1981 per Manuel Picó, del qual el guardonat va entrar a formar part des dels seus inicis, i que va ser la llavor de l’actual Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca.

El president de la DO Binissalem amb els premiats/Miquel Torres

El segon guardó va ser per Jeroni Nadal Reus, doctor en medicina i especialista en cirurgia vitri-retina. El doctor Nadal va néixer a Binissalem i va estudiar i es va doctorar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’anys de recerca i dedicació, s’ha convertit en un reconegut especialista en cirurgia vitri-retina tant en l’àmbit nacional com internacional. Actualment, és soci i director mèdic del Centre d’oftalmologia Oftalvist Barcelona, Cirurgià oftalmològic sènior, especialitat vitri-retina a més, és Director Metge internacional del “Vision Institut VIEW HOSPITAL de Qatar”

El president de la DO Binissalem, José Luis Roses, va lliurar la insígnia a la germana del guardonat, Catalina Nadal, ja que el doctor Nadal havia excusat la seva absència per compromisos professionals.

En el tancament de l’acte, Joan Simonet, conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, manifestava que tant la cuina mallorquina com la varietat Manto Negro han recuperat el lloc que els correspon, per la seva qualitat i singularitat. També va fer referència a la necessitat del sentit de la vista en la degustació del vi, reconeixent la gran labor de tots dos guardonats, cadascun en el seu camp. Simonet tendia la mà al sector, des de la seva conselleria, per a continuar amb els projectes iniciats i per a afrontar els reptes de futur, com el canvi climàtic.

A l’acte, que ha estat presentat per Sion Capçana, poeta i filòsof, han assistit autoritats autonòmiques i locals, viticultors i cellerers de la DO Binissalem, representants dels productes de qualitat amb DOP/IGP, així com amics i públic que han volgut compartir aquest esdeveniment amb la DO Binissalem

El reconeixement “Manto Negro d’Argent” va ser creat, pel Consell Regulador de la DO Binissalem en 2015, amb motiu del seu 25 aniversari, amb l’objectiu de reconèixer a persones o entitats per la seva dedicació i contribució al món de la viticultura, el vi i la cultura del vi o, a persones destacades del món, la gastronomia, cultura, esports, ciència…, amb alguna vinculació amb el territori. El guardó és una insígnia de plata, en forma de raïm que simbolitza el raïm Manto Negro, varietat principal en la DO Binissalem.

Més notícies
José Luis Roses (president DO Binissalem), Manuel Julbe (escriptor i periodista) i María Tugores (Directora Escola d'Hoteleria de les Illes Balears)/Cedida
Manuel Julbe i l’Escola d’Hoteleria, Manto Negro d’Argent 2022
La DO Binissalem distingeix persones i entitats per la seva trajectòria en suport del vi i la gastronomia de Mallorca
L’ABS i Magdalena Mesquida, Manto Negro d’Argent en el 30è aniversari de la DO Binissalem
S’ha volgut reconeixer l’esforç de l’associació de sommeliers i de l’editora de Terra de Vins i Manjaria en la difusió i el suport als vins de la comarca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa