Mirar de servar el patrimoni de fora vila és una de les poques accions que ens queden per no perdre la riquesa de la biodiversitat que ha caracteritzat les Illes Balears des dels seus orígens, a causa del seu aïllament natural. I no és necessari que ens fixem únicament en els casos d’espècies autòctones. És necessari conservar el conjunt perquè es mantengui aquesta biodiversitat. Cal recordar que aquestes que avui es consideren oblidades, un temps formaven part de la dieta dels nostres avantpassats, que aprofitaven tot el que donava la natura. També aquests “fruits” avui poc coneguts.
Aquest és l’objectiu que mou el Col·lectiu Eixarcolant i amb aquesta intenció ha organitzat una jornada teoricopràctica amb el títol “Aliments forestals i bioeconomia”. “Explorem el potencial de 5 plantes oblidades, i aprofundirem en les possibilitats d’elaborar i comercialitzar productes alimentaris a base d’aranyó, cirera d’arboç, aglà, gratacul o pinya verda de pi“, informa Paula Boquer, des de l’organització. Aquesta jornada tendrà lloc el dimarts 16 de setembre a Esment Escola Professional (Palma) i és necessàriament presencial i es requereix inscripció prèvia a través del formulari d’inscripció que trobareu al web de l’Associació de Varietats Locals de Mallorca.

Aquesta sessió s’emmarca en el projecte “Plantes Oblidades – valorització d’aliments forestals per a una gestió sostenible del territori”, que té per objectiu desenvolupar i promoure els aprofitaments alimentaris forestals per a contribuir a la generació d’economia rural i a la gestió sostenible de les nostres masses forestals.

La recuperació passa per l’aprofitament
Eixarcolant, Sambucus i obradors d’arreu del territori han realitzat un exhaustiu procés de I+D per tal d’idear productes alimentaris a base d’aranyó, cirera d’arboç, aglà, gratacul o pinya verda de pi. S’han seleccionat els productes amb major potencial per a la generació de bioeconomia i aviat s’iniciarà la producció i comercialització pilot. “Estem adquirint coneixements i habilitats que permetran potenciar l’economia local i promocionar els fruits silvestres com a producte de valor afegit“, indica Boquer. Durant aquesta jornada, s’explicaran les particularitats d’aquestes plantes oblidades i es posaran damunt la taula les potencialitats i les limitacions identificades pel que fa a la seva conservació i processament. En una segona part de caràcter pràctic (i de places limitades!), les participants comptaran amb la infraestructura, les eines i els ingredients per experimentar i elaborar amb els fruits estudiats. A continuació, es degustaran les elaboracions i es compartiran conclusions.

“Es tracta d’una sessió especialment orientada al sector alimentari, per la qual cosa convidem i agraïm la difusió dirigida a qualsevol persona o entitat vinculada a l’elaboració alimentària, la indústria alimentària, la restauració, la comercialització, etc.”, remata Paula Boquer, des de l’organització.