Balears Vadevi
Aranyó, aglà, cirera d’arboç… Plantes oblidades que no s’han de perdre

Mirar de servar el patrimoni de fora vila és una de les poques accions que ens queden per no perdre la riquesa de la biodiversitat que ha caracteritzat les Illes Balears des dels seus orígens, a causa del seu aïllament natural. I no és necessari que ens fixem únicament en els casos d’espècies autòctones. És necessari conservar el conjunt perquè es mantengui aquesta biodiversitat. Cal recordar que aquestes que avui es consideren oblidades, un temps formaven part de la dieta dels nostres avantpassats, que aprofitaven tot el que donava la natura. També aquests “fruits” avui poc coneguts.

Aquest és l’objectiu que mou el Col·lectiu Eixarcolant i amb aquesta intenció ha organitzat una jornada teoricopràctica amb el títol “Aliments forestals i bioeconomia”. “Explorem el potencial de 5 plantes oblidades, i aprofundirem en les possibilitats d’elaborar i comercialitzar productes alimentaris a base d’aranyó, cirera d’arboç, aglà, gratacul o pinya verda de pi“, informa Paula Boquer, des de l’organització. Aquesta jornada tendrà lloc el dimarts 16 de setembre a Esment Escola Professional (Palma) i és necessàriament presencial i es requereix inscripció prèvia a través del formulari d’inscripció que trobareu al web de l’Associació de Varietats Locals de Mallorca.

Els aranyons o mirts també són coneguts com a nabius/Col·lactiu Eixarcolant

Aquesta sessió s’emmarca en el projecte “Plantes Oblidades – valorització d’aliments forestals per a una gestió sostenible del territori”, que té per objectiu desenvolupar i promoure els aprofitaments alimentaris forestals per a contribuir a la generació d’economia rural i a la gestió sostenible de les nostres masses forestals.

L’aglà, un fruit sobre el qual ara es promou el seu aprofitament amb la recuperació de les varietats dolces/Col·lectiu Eixarcolant


La recuperació passa per l’aprofitament

Eixarcolant, Sambucus i obradors d’arreu del territori han realitzat un exhaustiu procés de I+D per tal d’idear productes alimentaris a base d’aranyó, cirera d’arboç, aglà, gratacul o pinya verda de pi. S’han seleccionat els productes amb major potencial per a la generació de bioeconomia i aviat s’iniciarà la producció i comercialització pilot. “Estem adquirint coneixements i habilitats que permetran potenciar l’economia local i promocionar els fruits silvestres com a producte de valor afegit“, indica Boquer. Durant aquesta jornada, s’explicaran les particularitats d’aquestes plantes oblidades i es posaran damunt la taula les potencialitats i les limitacions identificades pel que fa a la seva conservació i processament. En una segona part de caràcter pràctic (i de places limitades!), les participants comptaran amb la infraestructura, les eines i els ingredients per experimentar i elaborar amb els fruits estudiats. A continuació, es degustaran les elaboracions i es compartiran conclusions.

Per coneixer les formes d’aprofitament de la pinya verda de pi haurem de ser a la jornada organitzada a Esment Escola Professional/Col·lectiu Eixarcolant


“Es tracta d’una sessió especialment orientada al sector alimentari, per la qual cosa convidem i agraïm la difusió dirigida a qualsevol persona o entitat vinculada a l’elaboració alimentària, la indústria alimentària, la restauració, la comercialització, etc.”, remata Paula Boquer, des de l’organització.

Més notícies
La vinya i Rosa Pons, protagonistes d'un dels vídeos presentats per l'Associació de Varietats Locals/Cedida
‘Varietats Locals’ presenta el documental “La dansa de les llavors”
Un projecte de comissariat artístic que situa les llavors a l'origen de la germinació del coneixement
Una imatge que parlar de les dues dècades de bona feina de l'Associació /Cedida
20 anys de ‘Varietats Locals’, dues dècades servant el patrimoni
L'associació ha retut homenatge als fundadors i als col·laboradors de l'entitat, tot mirant al futur

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a agost 08, 2025 | 12:49
    Vilatà gironí. agost 08, 2025 | 12:49
    De cireres d'arboç n'hi han ben a prop de casa; el bosc n'està ple. Id'aglans en tinc al pati de casa; hi tinc un roure.
  2. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a agost 09, 2025 | 10:19
    Vilatà gironí. agost 09, 2025 | 10:19
    Les pinyes que apareixen a la imatge son de pi bord; no contenen pinyons comestibles. De cireres d'arboç el bosc proper a casa n'està ple. I, com que tinc un roure al pati de casa, tinc aglans.

Respon a Vilatà gironí. Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa