Balears Vadevi
Arrop de most de raïm, una ‘delicatessen’ per als més llépols

L’arrop és un dolç d’origen medieval elaborat amb el most del raïm negre madur, el qual es fa coure (antigament en olles de coure) amb diferents fruites i hortalisses perquè quedi ben reduït, com un xarop. Tot i que el que aquí us explicam està fet amb raïm de les vinyes de Vins Nadal, la recepta també pot servir per elaborar-lo amb altres fruites dolces. Per això també es fa a partir de les figues madures, que es fan bullir amb aigua fins que estan ben desfetes. Fins i tot, a Mallorca, s’ha fet a partir de la cocció de garroves, que també tenen un alt contingut de sucre.

Esperança Nadal mostra els pots d’aquesta delicatessen que ja és tradició al celler/Vins Nadal

Esperança Nadal, recorda que aquesta conserva, aquesta mena de confitura, es feia a Mallorca des de temps immemorials per endolcir, quan hi havia el sucre de canya. “La nostra és una recepta popular, de gent del poble. Concretament, ens arriba a través de Joan Company, pare, que va venir a ca nostra a cercar most per fer-ne a ca seva. I així va començar a Vins Nadal. De llavors ençà en faig cada any una petita quantitat per a obsequiar els nostres clients i amics”. Enguany ha fet una vintena de petits potets d’aquesta delicatessen que recomana afegir a una coca de ceba caramel·litzada, o al pa amb formatge o amb sobrassada.

Un obsequi del celler per als seus clients especials/Vins Nadal

L’arrop, una recepta de tardor

Com heu vist, l’arrop era un producte que s’obtenia de fruites dolces per a endolcir, quan no teníem el sucre, com avui. Necessita, temps, paciència i dedicació per les moltes hores que heu de tenir l’olla al foc, i molta quantitat de most per obtenir-ne una petita quantitat de xarop. Aquí tenia una recepta que proposa fer l’arrop amb distintes fruites, per anar provant. Per començar heu de tenir preparats el raïm, 5 quilos de negre en aquest cas, figues, peres, melicotons i poma. També hi podeu posar carabassa. Ara, agafau el raïm negre, que ha de ser ben madur, i aixafau-lo perquè tregui el most. Colau-lo i posau-lo dins una olla. Feu-li arrencar el bull i deixeu que es vagi evaporant a poc a poc, a foc suau. Quan quedi la meitat del most, afegiu-hi la carabassa i les diferents fruites tallades a llesques de mig centímetre de gruix, i deixeu-ho coure fins que quedi d’un color fosc i d’una densitat espessa. Aneu remenant amb una cullera de fusta i, quan sigui cuit, poseu-lo en pots de vidre i tapeu.

Arrop fet amb distintes fruites com a postres/Cedida

Més notícies
L'antic celler de Vins Nadal va acollir aquesta primera trobada de dones i el tast vertical/Cedida
Dotze dones i set vins a Vins Nadal
Convocades per Esperança Nadal, la directora de la bodega, es va fer un tast vertical dels vins del celler
La música acompanyà la celebració al celler Vins Nadal/Cedida
Vins Nadal fa 90 anys i renova la seva imatge
Han presentat les noves anyades coincidint amb l'aniversari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa