Balears Vadevi
ASCAIB aprofita el Campionat de Cuina per lliurar els Siurells Cuiners

L‘XI Campionat d‘Espanya de Cuina i Rebosteria que s’ha fet a Palma aquesta setmana ha lliurat els principals guardons d’aquesta competició a professionals i establiments de la Península. L’organisme Paradores de España i la delegació de Castella-Lleó han estat els principals guanyadors i només en el tercer lloc del palmarès trobam representació illenca amb l’equip de les Balears representats per David Méndez,  xef de l’Hotel Son Vida i Kike Erazo, xef del restaurant Morralla. 

Tampoc en la competició de Rebosteria s’ha aconseguit cap premi gros. Per això hem de destacar que s’ha aprofitat aquesta gala pel tradicional lliurament de Siurells Cuiners amb els quals l’associació de Cuiners i Rebosters de les Balears distingeix professionals i negocis per la seva labor en favor de la gastronomia local. Així, enguany s’ha retut homenatge a Mateu Martorell, ànima del Bar Espanya, que ha estat reconegut per fer de la seva casa la casa de tots, més de mig segle de barra i terrassa que narren la ciutat de Palma sense perdre l’essència del barri ni el tracte humà.

Per primera vegada s’ha aconseguit duu a Mallorca aquest campionat d’àmbit estatal/Agència COM

També s’ha guardonat a l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca ha rebut l’homenatge per rescatar, custodiar i transmetre des de 1986 el patrimoni gastronòmic i enològic de l’illa a través de la pràctica directa, connectant cuines i vinyes del present amb la memòria del passat.

El reconeixement de ASCAIB ha arribat també a la divulgació audiovisual. Concretament al programa d’RTVE “Aquí la Terra” que ha estat distingit per acostar amb rigor i llenguatge pròxim la relació entre naturalesa, agricultura, gastronomia i costums populars, inspirant respecte al medi ambient i a les tradicions.

Els programes d’IB3 “Fred i Calent”, “Gent de la Mar” i “Uep! Com anam?” han estat homenatjats per preservar i difondre tradicions a través dels seus protagonistes, recuperant l’esperit de la rondalla i la memòria sensorial que habita en receptes, paisatges i oficis.

La mateixa EHIB–UIB ha estat reconeguda per les seves tres dècades d’excel·lència acadèmica i per obrir sempre les portes a les agrupacions locals —com ASCAIB— que impulsen el sector.

El capítol d’homenatges també ha inclòs a Pep Trías, jove mestre artesà que manté la cultura de les bones elaboracions amb producte de la terra i una mirada humana que inspira a noves generacions de forners i pastissers.

I, finalment, un homenatge a TaPalma pels seus vint anys escrivint la història del tapeo a la ciutat, des de la seva llavor en el Born fins a un concurs professional de primer nivell així com una ruta plural i innovadora que ha fidelitzat el públic local i visitant.

La cuina de l’EHIB va ser l’escenari de la competició/Agència COM

Un campionat que representa una fita històrica per ASCAIB

Poder fer aquesta competició a Palma es podria considerar una fita històrica pels professionals d’ASCAIB. Per això s’ha volgut aprofitar per estalonar la cuina amb producte local, que ha hagut d’estar present en totes les elaboracions. Així ho han volgut traslladar des d’aquesta organització tot recordant les bases del concurs: “D’una banda Cuina amb Producte Local, on els equips han disposat de quatre hores per a elaborar dotze racions d’un plat amb llampuga i altres dotze amb pollastre, tots dos producte local de l’illa. I per un altre Rebosteria, on el repte ha consistit a preparar, en tres hores, dotze racions d’unes postres amb ametlla de Mallorca. Les receptes han estat de lliure creació amb la condició imprescindible d’integrar producte de l’illa”.

L’organització ha subratllat l’esforç i l’orgull que ha suposat mobilitzar a més de 140 concursants i participants de fora de Mallorca per a competir i acompanyar l’esdeveniment.

El jurat l’han integrat els presidents de les associacions autonòmiques de cuiners de les comunitats que han concursat. En representació de les Balears el paper de jurat va ser a càrrec d’Andreu Genestra, que va prendre el relleu de Koldo Royo, President de ASCAIB,  per a permetre-li atendre la coordinació general com a amfitrió.

Celebrar el campionat en la EHIB té, a més i tal com ha subratllat Koldo Royo, president de ASCAIB i amfitrió de l’esdeveniment, “una gran càrrega simbòlica, ja que va anar aquí, en aquest centre pertanyent a la Universitat de les Illes Balears, on va néixer ASCAIB fa deu anys, un punt de partida que explica l’aposta per unir formació, talent i sector productiu”.

Més notícies
Andreu Palou, IGP Sobrassada de Mallorca, i José Cortes, ASCAIB | cedida
Sobrassada de Mallorca i ASCAIB col·laboren en promoció i formació
Es formarà als nous xefs en la inclusió de la sobrassada en la gastronomia
Els xefs d’ASCAIB promocionaran l’Oli de Mallorca
L‘associació de cuiners es compromet a divulgar la gastronomia amb oli d'oliva verge extra de qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa