Balears Vadevi
El Buho Hidromiel rep dues plates a ‘l’International Wine & Spirits Awards’

Hidromel o aiguamel és la combinació d’aigua i mel, que es deixa fermentar per a obtenir una beguda amb una certa graduació alcohòlica, la qual varia del 4% al 18%. Així és, senzill i complex a la vegada: ja no es pot dir que no sabem de què xerram quan parlam d’aquest producte tan antic i que arriba als nostres dies gràcies a l’esforç d’un brusquer que està decidit a fer-la popular. Xenxo Seoane té la força i la paciència de remar a contracorrent de la majoria: quan la gent es decanta pels refrescos i la cervesa, ell fa la millor aiguamel de Mallorca. Així ho demostren les dues plates obtingudes en el concurs internacional de vins i begudes espirituoses. 

És el primer concurs que guanya com a professional, encara que ja tenia altres diplomes i medalles. Reconeix que “vaig començar a consumir hidromel en el Valhalla, a Palma, que s’importava des d’Alemanya i es bevia en banyes. Ara és un producte que s’ha popularitzat a través de les sèries com a Vikings“.

El tancament del seu local de referència el va decidir a passar a l’acció: “Quan vaig començar a anar al Valhalla l’hidromel em va agradar i al cap d’un any, quan va tancar el bar, vaig pensar on el consumiré ara? Llavors estava estudiant cuina i vaig començar a llegir i a provar, vaig pensar que no havia de ser més complicat que fer cervesa. En internet no hi havia a penes informació i basant-me sobretot en llibres d’apicultura vaig començar a experimentar”.

La fórmula clàssica va ser la primera de les que va provar de fer El Buho Hidromiel, i ara ha aconseguit una plata al ‘Wine & Spirits Awards’ | Foto: Joks

Va registrar el seu hidromel l’any 2020, poc abans del confinament arran de la pandèmia, i malgrat totes les dificultats ha aconseguit consolidar la fàbrica i obrir el seu propi local a Palma. Ara elabora quatre tipus d’hidromel dels quals tres són varietats fixes i la tercera és una col·laboració amb la cervesera de Palma Breaking Brou. Aquesta col·laboració ha creat el primer Braggot a Balears, a partir de cervesa i hidromel.

En aquest moment, Xenxo Seoane ja prepara noves elaboracions per fer créixer la marca i l’oferta de la seva aiguamel, que cerca fer-se un espai propi en el mercat d’aquest producte artesanal.

“El meu nom és Sergio Seoane Durán, soc mallorquí, del municipi de Calvià, però tenim la fàbrica en el centre de Palma, al carrer de Gaspar Bennàssar”, es presenta. “Arribem a aquest projecte amb la idea treballar fent les coses que ens agraden a casa a tots. Començarem amb lots petits a casa i a poc a poc vam anar creixent fins a decidir saltar al mercat”.

Una elaboració amb fruita vermella que li ha valgut una plata a l’International Wine & Spirits Awards/Joks

Per què aiguamel i no cervesa, per exemple, ara que hi tants d’elaboradors casolans?

Vam veure en aquest producte i el seu procés una cosa que ens va agradar molt, a més del producte en si, tot el que implicava per al món de l’apicultura, d’aquesta manera decidim aportar el nostre granet d’arena amb les nostres amigues les pol·linitzadores i oferir un producte diferent més similar al vi.

Està vivint l’aiguamel un moment dolç?

Sí, que ho és en l’actualitat a causa de la seva creixent popularitat entre els amants de begudes artesanals i alternatives. El seu sabor únic i la seva connexió amb la història ho fan atractiu per als consumidors.

Qui està darrere del Buho Hidromiel i que significa el fet d’haver triat aquest ocell nocturn per a la seva imatge?

Jo en soc el creador de la marca i del producte. L’elecció del mussol com a imatge pot simbolitzar saviesa, misteri i connexió amb la naturalesa, característiques que podrien reflectir l’essència del producte, a més de tenir un simbolisme de la meva infantesa, ja que mon pare col·leccionava mussols.

Sent un producte amb segles d’història, com encaixa en la dieta del segle XXI?

Malgrat tenir segles d’història, l’aiguamel s’adapta bé a la dieta del segle XXI, ja que cada vegada més persones busquen opcions més naturals i autèntiques en les seves begudes. La seva elaboració artesanal i l’ús d’ingredients naturals el converteixen en una elecció interessant per als qui busquen experiències diferents.

Xenxo Seoane creu que hi ha un nínxol de mercat per aquest producte tan antic, en l’actualitat/Joks

Perquè recomanaries el seu consum i a qui?

Recomanaria el seu consum a aquells que passen gust explorant nous sabors i begudes artesanals. També pot ser una opció atractiva per a persones interessades en la història i tradicions culturals relacionades amb l’elaboració de begudes.

El teu hidromel El Buho ha obtingut reconeixement en certàmens internacionals, què significa això per a tu?

És molt significatiu per a l’equip darrere del Buho Hidromiel, ja que indica que el producte ha estat ben rebut i acollit a escala global. Podria significar un augment en la seva visibilitat i la possibilitat d’atreure a nous consumidors.

En què nous projectes estàs treballant?

Estem compromesos a mantenir la qualitat de les nostres aiguamels, treballant en la mateixa línia per a oferir el millor que sabem fer en aquestes elaboracions i les noves receptes que estan per arribar.

Més notícies
Marti Mascaró, un apicultor apassionat que viu al ritme de les seves abelles
Mel Caramel es consolida com un producte excel·lent a Biolmiel
L’apicultor Marti Mascaró torna del més important concurs internacional de mel ecològica amb cinc medalles d’or que reconeixen la seva qualitat
Pau Ixent Queralt, amb les abelles de Mel Vici/cedida
Mel Vici, a la recerca de l’abella autòctona
Dedicada a l'apicultura a Mallorca, s'ha implicat en el projecte liderat per la conselleria d'Agricultura per seleccionar les millors productores de mel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa