Balears Vadevi
Cas Cotxoroi, un embrió de celler amb arrels fondes

El món del vi bull aquests dies en què el most fermenta als cubs, als dipòsits. I bull també de nous projectes, d’elaboradors que inicien una aventura emparada en una tradició que molts duen a les venes. Avui parlam d’un d’aquests casos. Cas Cotxoroi encara és un embrió de celler, però ja batega amb força. Biel Serra està al capdavant i darrere ell alguns elaboradors de referència: Pep Rodríguez i Pere Crespí. Amb aquests padrins què pot sortir malament?

Cas Cotxoroi és un projecte que comença a fer-se realitat. Com inicies aquest viatge i amb qui?

Som pobler de naixement però amb una cama dividida entre Binissalem i Lloseta. Venc de família de pagesos, i ja des de ben petit he viscut sa terra com a part de sa meva vida. Sempre mos hem dedicat al cultiu, i és una cosa que li dec a mom pare, que me va transmetre molts de coneixements i passió per aquesta dura feina que és el camp. Per sa meva antiga feina, me vaig encarregar d’una vinya, i amb tal de viure més a prop d’allò que volia posar en marxa, he acabat fent feina a Jose Luis Ferrer, a Binissalem.

Biel és un convençut de les varietats locals, conreades en ecològic/Cas Cotxoroi

Amb els anys me vaig adonar que es vi era una cosa que m’agradava molt. I després de conèixer es meu cunyat sommelier i apassionat del vi, aquesta inquietud va créixer i créixer. Un sopar de Nadal, entre botelles vi, ens vàrem proposar que l’any vinent damunt sa taula estarien els nostros vins acompanyant es sopar. I així va ser com, junt amb els cunyats i un amic va néixer 4Amics. Projecte que per motius d’altres feines i pensaments diferents es va dissoldre; quedant just es meu cunyat petit al capdavant de la marca. Mentre que jo, per sa meva manera de pensar sobre es vi i sa manera d’elaborar-lo, amb es suport incondicional de sa meva dona vàrem decidir emprendre un nou camí. Així neix Ca’s Cotxoroi, com no podia ser d’una altra manera… Al final pensam que es vi comença al camp, cosa que me tenia íntimament lligat a mom pare; en Toni de Ca’s Cotxoroi. De manera que, tot i que ja no està amb noltros, sentim que també forma part de tot aquest projecte.

Vàrem entrar dins el món dels vins mallorquins i ecològics gràcies a sa passió que ens va transmetre en Pep Rodríguez de Soca-rel, a sa primera visita que vàrem fer abans de començar aquest trajecte. És tant s’amor que té cap a ses varietats locals i ecològiques (amb tal de tenir un vi el més natural possible), que durant sa visita ens va fer prendre sa decisió de fer feina amb producció ecològica i, sempre que fos possible, amb varietats locals.

Fins ara feis vi a partir de raïm que vos proporcionen altres viticultors. Com el triau? Què cercau?

Actualment, cercam pagesos de proximitat, que facin feina amb agricultura ecològica i treballam amb Mantonegro, Giró Ros, Moll i Escursac. Tenint com a objectiu poder arribar a explotar sa nostra pròpia vinya.

Trepitjant l’Escursac, a l’antiga, d’on sortirà el negre /Cas Cotxoroi


Quins vins entren dins el vostre projecte, per quins vos decantau?

Durant els anys que hem format part de 4Amics, hem treballat sobretot amb vins negres. I enguany, amb es nou projecte, volíem tenir una gamma més completa de vins. Així doncs, estem treballant amb un blanc de Giró Ros i Moll, un rosat de Mantonegro i un negre d’Escursac. Per sa línia de feina que volem dur endavant, ens agradaria treballar amb vins frescos i afruitats, ressaltant es potencial de ses varietats de raïm mallorquines. No mos decantaríem per cap, ja que pensam que cada vi té sa seva ocasió especial.

Tenint en compte que el vi és un “ésser viu”, canviant i evolucionant, hem de fer feina amb un control constant per tal d’aconseguir el vi que volem.

Pot ser a s’illa s’oferta de vins està en augment, ja que s’està fent molta i bona feina. Pensam que es fet de triar i vermar es raïm amb ses qualitats que cercam per arribar a potenciar els aromes i gusts que volem, és un exemple ben clar de que no volem un vi qualsevol, sinó un vi que no passi desapercebut i li faci sentir a sa gent que no sirà s’única vegada que el gaudeixin.

Toni Llabrés ajuda amb la premsa al celler/Cas Cotxoroi

Amb quins terminis feis feina? Vos plantejau la feina de forma determinada o vos agrada anar a la bona ventura del que surti?

Estem treballant per poder treure al mercat quan abans els nostres vins. Pensant que l’any que ve ja ens podreu trobar a qualque botigueta. Mentrestant noltros seguirem aprenent i ‘jugant’ amb això que tant estimam.

Més notícies
Escursac-Esperó de Gall 2021, un nou vinàs de Pep Rodríguez/Cedida
Pep Rodríguez arrisca i guanya amb un Escursac-Esperó de gall amb criança
Duu el segell personal del creador de Soca Rel
Pere Crespi i Albert Dols a la porta del celler/Cedida
Albert Dols fitxa per Microceller Son Crespí i per l’equip de Pere Crespí
Amb la mentalitat oberta reconeix que encara està en període de formació i que el guia el respecte a la terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa