Balears Vadevi
La cuina de Quaresma: un bacallà a la mallorquina i una greixonera dolça

Tancat el temps dels Darrers Dies, ens endinsam en la llarga Quaresma que marca un període de rigors i restriccions gastronòmiques i de les altres. Per això, la cuina d’aquestes setmanes que ens aniran acostant a la Setmana Santa és plena de propostes on la verdesca, el llegum, els ous i el peix són els principals protagonistes. Ben lluny de ser una proposta gastronòmica pobra, és plena de plats ben saborosos i que trobam que no s’han de perdre. D’aquesta mateixa manera de pensar és na Catalina Portell, d’Artà Plat a Plat, que en aquesta ocasió ens ha suggerit dues receptes, una de salada i una altra de dolça, per posar a taula aquests dies.

El bacallà a la mallorquina és una recepta que és molt versàtil. S’adapta a diferent tipus de peix i sempre surt bona, gràcies a la molta varietat de verdura i a la resta del companatge. El dolç, una greixonera dolça, té com atractiu afegit els barrots, un quemullar que rep aquest nom a la comarca artanenca i que altres coneixem com bescuit. Una recepta d’aprofitament.

El peix a la mallorquina, en aquest cas el bacallà, és una recepta que no falla mai/Artà Plat a Plat

Bacallà al forn a la “mallorquina”

Ingredients per 4 persones:

  • Quatre talls de llom de bacallà
  • Patates
  • Espinacs i bledes
  • Porro, ceba, grells
  • Tomàtiga
  • Panses, pinyons

Pelarem unes patates i les farem a rodanxes per cobrir una rostidora. Posarem sal, pebre bo, pebre vermell en pols dolç, la cobrirem amb la meitat de les verdures que tindrem trinxades i trempades amb sal, oli, pebre bo, I pebre vermell. Les verdures es tallen no massa petites. S’ha de notar que n’hi ha a voler. Posarem al damunt els lloms de bacallà i el cobrirem amb la resta de verdures. Posarem unes panses (sense pinyol) i uns pinyons. Al damunt i posarem tomàtiga tallada a rodanxes. Posarem oli per damunt, una mica de sal i ho posarem al forn. Una mitja horeta a 180 graus. Quan la patata és cuita, ja està llest.

Tot s’hi posa en cru. És un menjar només fet al forn.

La greixonera dolça, una proposta de cuina d’aproitament/Aretà Plat a Plat

Greixonera dolça

Ingredients:

  • Barrots o bescuit, uns quatre o cinc
  • 6 ous sencers
  • 3/4 de litre de llet
  • Sucre al gust, ha de quedar dolceta
  • Una culleradeta, de les de cafè, de canyella en pols
  • Pell de llimona ratllada

Com fer-ho:

Posar dins un bol la llet freda

Afegim els barrots o bescuits

Afegir sucre i deixar que el contingut es vagi desfent fins a quedar ben integrat sense grumolls grossos

Posar els ous batuts, canyella i pell de llimona ratllada. Anar tastant i afegir sucre si en necessita

Ho posarem dins un motlle. Tendrem el forn calent a 180 graus i courem uns 25-30 minuts fins quedi un poquet dauradet.

Per saber si és cuit, que hagi quallat, farem la prova de l’escuradents.  Si surt eixut, està llest. (No cal que quedi massa sec).

Dificultat: fàcil.

El ‘barrots’que Catalina Portell ha posat a la greixonera dolça/Artà Plat a Plat

“Aquest dolç és molt antic, jo només l’he vist a Artà I es feia de pa del dia, o dos dies anteriors. Era cuina d’aprofitament”, diu Catalina Portell. “Actualment, el fan amb barrots o també bescuit i es fa pels Darrers Dies o Quaresma. Jo fa 50 anys que visc a Artà i sempre n’he menjat. Crec que és d’orígens antics.

Més notícies
El vi elaborat amb la varietat Manto Negro, emblemàtic de la DO Binissalem, amb aquest dolç imprescindible en la gastronomia dels Darrers Dies/DO Binissalem
Ensaïmada de tallades i un negre 100% manto negro, la combinació perfecta
La "cuina dels darrers dies" passa tant sí com no per complir la tradició de consumir aquest dolç abans que comenci el període de Quaresma
La cuinera Maria Verger ha preparat l'espinagada per Balears Vadevi | Foto: cedida
L’espinagada, protagonista de la gastronomia per Sant Antoni
La popular cuinera Maria Verger la prepara de llom amb col per a Balears Vadevi des de Montuïri

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gourmet. a febrer 17, 2024 | 17:40
    Gourmet. febrer 17, 2024 | 17:40
    Cert. Aquell anacronisme dels dejunis i abstinències- que el Papa Joan XXIII suprimí- ens han deixat quelcom de bó: una sèrie de receptes de cuina veritablement exquisides. Ah!. La quaresma gte set setmanes i en aquest dibuix, la vella quaresma només en té sis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa