Balears Vadevi
“La cuina de la Serra”, enguany cerca la participació de la gent gran

Arriba una nova edició del concurs “La cuina de la Serra” que tendrà lloc en el marc de la quarta edició de la IV Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana de Mallorca, i que enguany posa el focus en la participació de la gent gran. “Enguany, amb el títol, “Memòria dels nostres pobles”, volem prioritzar les receptes enviades per persones de la tercera edat, tot i que pot participar qualsevol persona resident a un municipi de la Serra”, diuen des de l’organització. A hores d’ara ja està obert el termini per a la presentació de receptes, que romandrà obert fins al dia 15 de novembre. El premi serà una cistella de producte local.

Ja està en marxa una nova edició del concurs de receptes que organitza Tramuntana XXI/Cedida

Les bases del concurs, un reforç per la valorització del producte local

“La cuina de la Serra: memòria dels nostres pobles” vol ser un aparador per la gastronomia tradicional, feta a partir del producte local. Per això, aquest concurs de receptes es realitza en el marc de la “Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana. Les condicions per a la participació remarquen aquest requisit i per això, diuen des de Tramuntana XXI: “Per la seva elaboració haureu d’utilitzar en la seva majoria producte local, sent un d’ells, específicament de la Serra de Tramuntana. Es valorarà molt positivament que la majoria de productes locals de la recepta hagin estat produïts a la Serra de Tramuntana“.

La competició és oberta a totes les persones empadronades als pobles de la Serra de Tramuntana (Andratx, Calvià, Estellencs, Puigpunyent, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Deià, Bunyola, Sóller, Santa Maria del Camí, Alaró, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Escorca, Selva, Campanet i Pollença). En aquesta edició es vol valorar especialment la cultura gastronòmica tradicional de la gent major, per la qual cosa es prioritzaran les receptes de participants de la tercera edat (entenent com a tal a gent major de 65 anys).

És imprescindible incloure la història de la recepta: si es sap qui la va inventar o a través de qui va entrar la recepta a la família, la data aproximada, influències de la recepta, en quin context es menjava (dia ordinari, dia especial, a una època concreta de l’any…), si estava relacionada amb algun espai determinat (dins la barca, a la sitja, a l’olivar, a les matances…). I es poden enviar receptes de tot tipus, sempre que tinguin relació amb la història i el producte local de la Serra de Tramuntana. Això no obstant, el títol d’aquesta edició de la Setmana Gastronòmica és “Camions de Muntanya i cultura ramadera”, per la qual cosa es prioritzaran les receptes basades en productes de caça i ramaders.

Es valorarà, també, que la recepta estigui acompanyada d’un suport fotogràfic o il·lustracions, ja sigui del mateix plat cuinat, del cuiner o la cuinera elaborant el plat o d’una trobada social o familiar amb gent menjant el plat de la recepta.

També es tendrà en compte que la recepta tingui relació d’alguna manera amb el poble d’origen i que els productes que s’inclouen a la recepta estiguin en procés de desaparició o en retrocés dins la gastronomia mallorquina. Per això, es valorarà que si es tracta d’una recepta antiga s’adjunti escanejada l’original escrita a mà o a màquina, i si aquesta està inclosa en un llibre de receptes familiar incloure també una fotografia de la portada del llibre.

Les receptes de les tres edicions anteriors ja han estat editades i les podeu trobar a les llibreries/Cedida

Per a la presentació es demana que la recepta arribi escrita (història i ingredients detallats amb el seu origen), acompanyada si és possible d’una o dues fotografies a l’adreça participa@tramuntanaxxi.comabans del 15 de novembre a les 12 de la nit. És previst que el lliurament del premi es faci el dia 24 de novembre i que els organitzadors es traslladin al municipi de la persona guanyadora. Com és habitual, totes les receptes presentades passaran a formar part d’un receptari (en format electrònic) que elaborarà Tramuntana XXI i on figurarà l’autoria de cada una d’elles. El premi per l’únic guanyador/a serà una panera gastronòmica amb diferents tipologies de productes alimentaris de la Serra, confeccionada per la Cooperativa Agrícola de Sóller, amb un valor de 75 euros.

La IV Setmana Gastronòmica Serra de Tramuntana

Des de Tramuntana XXI afirmen que la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana “és una oportunitat de fer valdre la cultura popular vinculada al patrimoni gastronòmic ramader. Per això, del 20 al 26 de novembre la Serra s’omple d’activitats relacionades amb el patrimoni gastronòmic vinculat a la ramaderia de la Tramuntana: xerrades, visites guiades, tastets de producte local, tallers per públic general, per a infants, concurs gastronòmic, etc.  L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, que arriba a la quarta edició, és donar a conèixer la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari de productes derivats de l’activitat del sector primari, a través de la gastronomia i com aquesta ha contribuït a modelar el paisatge cultual de la Serra de Tramuntana”.
Per assistir a les activitats cal inscriure’s prèviament, i totes són de franc, a excepció del sopar-degustació “Camins de Muntanya”, que s’oferirà al restaurant Can Boqueta de Sóller, amb un menú especialment creat per a l’ocasió pel xef Kiko Martorell. 

Més notícies
Els premiats han rebut lots de productes de la Serra de Tramuntana | cedida
‘Serrans a la campaneta’, millor recepta de cuina marinera
El concurs forma part de la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana
Organitzadors i col·laboradors durant la presentació de la nova edició /Tramuntana XXI
Nova edició de “La cuina de la Serra”, centrada en el peix i el marisc
Organitzada per Tramuntana XXI vol recuperar receptes de la tradició marinera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa