Balears Vadevi
DO Binissalem acosta les varietats locals amb un taller d’aromes i un tast

L’antiga escola de Ses Nines, edifici de 1865, on es troba la seu del Consell Regulador de la DO Binissalem, va ser el lloc on aquesta setmana 30 persones participaren en el Taller d’aromes i tast de vins de la DO Binissalem que va impartir José Escalona, investigador i professor titular de la Universitat de les Illes Balears (UIB), a més de director de l’INAGEA.

Els assistents varen aportar aromes diversos com: fonoll, canyella, clau, maduixa, poma, taronja, llimona, romaní, fusta, fumat… I algun més estrident com curri o ceba, que per sort no es trobaren als vins. Un exercici d’identificació d’aromes, prou complicat, però que per encert o per picardia… tingué molt bons resultats entre els participants. Els 11 amb més encerts foren obsequiats amb una botella de vi genèric de la DO Binissalem.

El professor José Escalona indicava als assistents com havien de fer el tast/DO Binissalem


Al marge d’aquesta prova interactiva i divertida, els alumnes foren introduïts, de la mà del professor Escalona, en el món de les varietats locals i de l’elaboració dels diferents tipus de vins. És de destacar l’interès creixent dels consumidors per conèixer les varietats locals de raïm i els vins elaborats amb aquestes, així com l’origen i procés d’autorització d’aquestes varietats. Escalona les coneix de primera mà per haver participat en projectes d’identificació, caracterització, sanejament i primeres vinificacions amb varietats minoritàries, impulsats per la Conselleria d’Agricultura en col·laboració amb la UIB i que han permès anar introduint algunes d’aquestes varietats dins la llista de varietats autoritzades per vinificar a les Illes Balears, i amb les quals se segueix fent feina.

Un tast per aprendre a identificar les varietats

Així, va explicar les principals característiques i singularitat dels vins de la DO Binissalem, exemplificat amb el tast de 3 vins, un blanc 2022 100 % Moll, un negre 2022 100 % Manto negro i un escumós blanc 2021 58 % Moll i 42 % Chardonnay, així com els diferents processos d’elaboració.

Marga Amat, directora tècnica de la Denominació d’Origen va explicar que la DO està fent feina per introduir noves varietats locals (Escursac, Callet Negrella, Mancés de Tibús, Esperó de Gall…) al Plec de Condicions de la DO i poder vinificar amb elles.

Per a tancar la sessió, Víctor Martí, batle de Binissalem, va dedicar unes paraules als assistents. Martí va destacar la importància que la vitivinicultura ha tingut per a aquest municipi al llarg de la història i que actualment es manté amb una clara aposta per la qualitat, amb una dedicació i esforç extraordinari per part de viticultors i vinaters.

Una trentena de persones es trobaren a la seu de la DO Binissalem, a l’escola de Ses Nines, per fer el taller d’aromes | Foto: DO Binissalem

Com no podria ser d’una altra manera, ara que Binissalem celebra la Festa des Vermar, la trobada va acabar amb un brindis: Visca Sa Vermada!

Més notícies
Maria Beltrán cuina els fideus de vermar per a la bodega José L. Ferrer | Foto: cedida
Fideus de Vermar: no poden faltar a les festes de Binissalem
Maria Beltrán els cuina per al celler de José L. Ferrer com s'ha fet sempre a ca seva
Santa Catarina ha marcat el ritme amb l'entrada del primer syrah de l'anyada/Bodega Santa Catarina
Sus a la verema 2023 a la DO Binissalem
El celler Santa Catarina verema ja el sirà, a trenc d'alba

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa