Balears Vadevi
El preu de la garrova es podria enfilar enguany fins els dos euros

Els productors i trossejadors de garrova associats a PIMEM estan pendents de l’evolució del mercat a un parell de setmanes d’iniciar-se la campanya d’enguany. Confien que, tot i que la collita serà més curta que l’any passat, el garrover fa l’esplet cada dos anys, podria situar-se entre les 15 mil i les vint mil tones de fruit. Això representaria una baixada de l’entorn al 30% respecte a l’any anterior. Són dades aportades per la presidenta de l’Associació de Trossejadors de Garrova, Joana Verger.

Els cinc empresaris que actualment formen l’associació, Productes Fontanet, Llorenç Arrom, Ca Robí, Jaime Adrover i Productes Martín, gestionen aproximadament entre el 70% i el 80% del mercat de recollida de garrofa de Mallorca. Segons l’associació el motiu de la reactivació “és intensificar les relacions amb l’administració de cara a futures col·laboracions amb la finalitat de mantenir i ajudar al màxim al sector”.

Segons Verger, els empresaris esperen que de sortida sigui el preu sigui el mateix que amb el qual va acabar l’any passat, que anà per damunt de l’euro. Alguna font el situa fregant els dos euros. Afegeixen, però, que encara no es poden donar xifres ja que s’han de tenir en compte alguns factors externs que puguin fer-ho variar com podria ser la baixada dels cereals. En aquests moments, un altre aspecte que ocupa l’associació és que podria ser que el preu del garroví respecte al preu de la garrova s’alteri, encara que depèn molt del comprador de goma i del mercat. Avui dia tot apunta al fet que podria ser una mica més elevat que l’any passat.

A Mallorca hi ha 1.600 hectàrees de garrovers, però s’estan fent noves plantacions| cedida

El sector i la promoció dels seus derivats

D’altra banda, l’associació ha comunicat que segueixen els treballs amb la conselleria sobre les recerques de varietats autòctones amb l’objectiu de conèixer quines són les que més rendiment tenen, és a dir, quin tipus de garrova aporta més sucre, fibra i rendiment de garroví. Actualment Balears concentra el 33% de la superfície total que hi ha a Espanya, amb una producció d’entre 100.000 i 150.000 tones de garrofa. A les Balears hi ha una superfície d‘agricultura ecològica de 39.765 hectàrees de la quals 33.679 estan a Mallorca. La garrova arriba a les 1.600 hectàrees. Les dades del diagnòstic del sector de la fruita seca són fruit de la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura mentre que les de l’agricultura ecològica són d’APAEMA.

Segons l’associació, les sis empreses tenen els mateixos problemes que altres sectors. Els costos del combustible i la falta de mà d’obra obliguen a estar molt pendents de les campanyes i els seus preus.

Respecte a l’evolució que ha experimentat la garrova i la potencialitat dels seus components a nivell de nutrició i salut, es veu reflectida en la comercialització i presència internacional i la màxima representant de la qual és la marca de Llucmajor, Johannis, que elabora i comercialitza derivats de la garrova com la farina, la “xocolata”, i el licor, entre d’altres.

Més notícies
Eivissa vol acostar les novetats del sector als garrovers locals | cedida
Jornada sobre tendències i millores en el conreu de la garrova, a Eivissa
Es farà al Palau de Congressos d'Eivissa el pròxim 5 de maig
Reunió del Govern amb representants de les cooperatives agràries | CAIB
El projecte per aprofitar la polpa de la garrova rep el suport de Govern
Aquesta acció podria beneficiar més de 1.000 famílies a Mallorca, segons càlculs de les cooperatives agroalimentàries de les Balears
Na Maria dins la càmera dels blaus | cedida
Fet a Son Garrova, bon nom i garantia de qualitat
Una petita explotació de Sant Llorenç des Cardessar que ha fet de la producció de formatge una qüestió de principis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa