Balears Vadevi
‘Encobeït’, de Sebastià Pastor, un vi que és pura artesania

Aquesta tardor, el Consell de Mallorca ha lliurat un any més els guardons dels Premis Artesania de Mallorca, que en aquesta ocasió han comptat amb 67 candidatures i ha repartit 39.000 euros en premis, un rècord històric d’aquests guardons. Enguany, com a novetat, el premi de gastronomia s’ha separat en dues categories: productes de llarga durada i productes de curta durada, dotats amb 4.000 euros cada un. 

Entre els guardonats destacam el Premi Gastronomia de Llarga Durada atorgat al cellerer santamarier Sebastià Pastor Moyà, del Celler Sebastià Pastor (Santa Maria), per Encobeït, un vi varietal elaborat amb una varietat autòctona de raïm. El jurat n’ha destacat la qualitat, la vinculació amb la terra mallorquina i la combinació entre tradició vinícola i coneixements enològics moderns.

Pastor en persona va recollir el premi a la gala i ha valorat, orgullós aquesta distinció: “Es un premi molt especial per noltros. El vi Encobeït està elaborat amb la varietat autòctona Mantonegro. Neix de la vinya Son Reunit, situada a Santa Maria del Camí i plantada fa 60 anys. En aquesta vinya hi hem treballat les quatre generacions del celler. Empram l’agricultura que ens han ensenyat els nostres avantpassats, agricultura ancestral li deim. En haver veremat deixam que cresqui l’herba perquè es regeneri el sòl, ajudi a retenir més aigua i amollam després les ovelles perquè pasturin”.

“En el celler, fermenta a temperatures de 25 °C i després maceració pel·licular fins als 21 dies. Es premsa amb mitjans mecànics a una pressió suau. Per acabar, es fa una criança adaptada al vi, dins botes de roure francès de 500 litres. El vaig tastant fins que trob que estan en harmonia la fruita i les notes típiques d’envelliment (normalment 1 any). És un vi que aguanta molt bé dins botella i guanya elegància”.

“Com a curiositat, aquest vi se’m va ocórrer quan estudiava enologia a la facultat de la URV a Tarragona. Li vaig comentar a mon pare s’idea i em va dir: tenc un nom per un vi que he reservat per a un vi únic, va tastar el vi i així començà l’Encobeït”.

“A l’entrega de premis, vaig dedicar-lo a la memòria de mon pare. Crec que hagués estat ben orgullós”

Un vi que s’expressa des de la tradició del celler/Cedida

Encobeït ve d’encobeir que vol dir protegir, acollir amb amor

El vi més emblemàtic del celler, elaborat amb la varietat autòctona Mantonegro.

Nota de tast: Color cirera amb tonalitats violàcies. Predominen les aromes varietals; a fruites vermelles madures confitades, notes florals (rosa) i records a toffee. En boca, entrada suau, glicèric amb tanins madurs. S’aprecien notes minerals marcades pel terrer. Destaca la seva llarga persistència en boca que no deixa de recordar-nos a les aromes primàries: fruita vermella confitada.

Foto de grup dels guardonats en l’edició d’enguany/CIM

Altres distincions “gastronòmiques”

El Premi Gastronomia de Curta Durada ha estat per al forner Jaime Gelabert Feliu, de Pastisseria Real (Palma), per la seva ensaïmada de formatge amb fruits vermells, una proposta d’innovació gastronòmica que fusiona la tradició de l’ensaïmada amb elements contemporanis, com els del pastís de formatge.

També cal remarcar el Premi a la Promoció Artesana de 5.000 euros que ha estat per a l’artesà forner Pep Trias, pel seu projecte «Tasta l’Artesania de Mallorca». Aquesta iniciativa destaca per la seva campanya de difusió i posada en valor dels productes artesans locals, que contribueix a reforçar la visibilitat i el prestigi de l’artesania mallorquina a través de l’àmbit gastronòmic. 


Més notícies
Un varietal de Premsal Blanc que neix per una bona causa/Cedida
Esquitx, un vi geganter de Sebastià Pastor
El que es tregui de vendre aquest vi es destinarà als serveis socials de Santa Maria
Sebastià Pastor amb els peus a terra i sempre pendent de la vinya/Cedida
Sebastià Pastor: “Esporgar i esfiolar és ara imprescindible per mantenir sana la vinya”
En un any clau per la supervivència dels cellers, Pastor recorda que passar pena forma part del dia a dia del pagès

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa