Balears Vadevi
‘Esburbat’, un manto negro 100% d’Albert Dols

“I mentre començam sa verema 2023, vos present a sa criatura nascuda de sa verema passada: Esburbat negre, un manto negro 100% ecològic fet a sa la meva manera i del qual just n’hi ha 370 botelles per començar aquest projecte personal”, diu l’enòleg Albert Dols a través de les xarxes socials.

Viticultor de rebot, aquest santamarier fa estona que havia assumit un fort compromís amb el món del vi. Està clar que haver nascut a Santa Maria predisposa a mirar cap a la vinya i el celler i així, Albert acabà on havia d’acabar: “veremant durant molts anys a diferents cellers de Santa Maria, vaig començar plenament a n’es món del vi al celler Tianna Negre. Un temps després vaig estar fent feina al celler Cap Andritxol, on m’encarregava del camp i del celler i on vaig passar 5 anys. Finalment, abans de fitxar per Microceller Son Crespí, he passat per Can Majoral. De tots he pogut aprendre molt i seguir guanyant experiència”, explicava Dols en una entrevista anterior amb Balears Vadegust.

I ara ha arribat el moment de volar pel seu compte. Aquest Esburbat és el primer fruit del “celler” d’Albert Dols, un vi que s’ha pogut tastar només en la intimitat perquè n’hi ha molt poc i que parla molt i bé de la màgia que n’Albert fa amb el vi. Fins ara ha treballat per a tercers, fent compatible aquestes feines amb la que secretament feia a ca seva. Però el seu projecte ha fet la passa definitiva i el seu primer vi té ja vida pròpia.

Una curolla feta realitat

“‘Esburbat vins’ és una passa més dins un procés d’il·lusió i d’aprenentatge entorn de la viticultura i els vins. Un món al qual vaig accedir per necessitat laboral i que ara sempre dic que la meva feina és el meu hobby; no obstant això, no és obstacle perquè més d’un dia no m’enfadi o m’ho passi bé fent feina mentre fa una calorada o una fretada, però en general aquesta feina m’ompli i em satisfà”, reconeix.

“Una vegada endinsat dins aquest món vaig tenir sa curiositat de començar a experimentar i intentar de fer els meus vins. Hi ha mil idees que sempre me volten dins es cap abans de verema, però després dur-les a terme no és tan fàcil perquè la feina ens passa per damunt moltes vegades, per tant, arribar a trobar un vi amb el qual estigués content i satisfet ha estat un procés d’uns quants anys”, reconeix Albert. “Ara bé, tot això no s’acaba aquí i està clar que sempre pens en diferents curolles per seguir jugant i anar provant de fer altres coses, això sí sempre amb volums petits”.

El nom del vi el defineix, segons diu ell mateix/Cedida

Una microvinificació amb segell personal

“Respecte el nom, cercàvem alguna paraula molt nostra i que alhora fos una mica definidora de tot això, i crec l’hem clavada, perquè si cerques sinònims te surt eixelebrat, boig, “tarambana”, etc, i he de reconèixer que jo ho soc un poc”, explica tot riguent.

 Després parlam d’aquest vi monovarietal que sorprèn per la seva qualitat i la seva peculiaritat en l’elaboració. “Esburbat negre, és un mantonegro 100% ecològic, amb la particularitat que es fa una verema molt primerenca per tenir una bona acidesa i, una tardana on el raïm és ben madur, i al final s’ajunten les dues vinificacions, així obtenim un vi fresc i àgil, amb bona presència de fruita, com cireres o fraules, tant en nas com en boca. És un vi de poca intervenció, on no s’afegeixen llevats comercials, però si una mica de sulfits abans d’embotellar, ara bé que cadascú el defineixi com vulgui, per jo és el vi que volia fer i fet a sa meva manera“.

Albert Dols està eufòric per haver aconseguit fer aquesta passa dins la seva trajectòria en el món del vi i no oblida a tots aquells que li han fet costat: “Hi ha molta gent que m’ha donat suport per fer aquestes passes, com ses “Tonetes” que sempre estan obertes a tot, explica Albert en referència a Maria i Teresa Solivelles i l’enòloga del restaurant de Ca Na Toneta, de Selva, Evelyn de las Alas. “Però evidentment tot això no hagués estat possible sense la gent de Microceller Son Crespí, canostra, allà on vinific. Gràcies a n’en Pere Crespí al recolzament sigui burocràtic, com amic o com a enòleg he pogut començar a mostrar una mica a la gent la feina que estic fent. Salut i vi!!”

Més notícies
Pere Crespi i Albert Dols a la porta del celler/Cedida
Albert Dols fitxa per Microceller Son Crespí i per l’equip de Pere Crespí
Amb la mentalitat oberta reconeix que encara està en període de formació i que el guia el respecte a la terra
El viticultor Albert Dols ensenya el camí als estudiants de vitivinicultura
Nou capítol del cicle "Passat, present i futur de a vinya i el vi de Mallorca"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa