L‘Aula de Gastronomia de la Fundació Musical ACA ha lliurat el seu guardó anual aquest cap de setmana a ‘El Fornet de la Soca’, de Palma al qual defineix com un reclam d’autenticitat. El lliurament de la distinció, que arriba a la 17a edició, ha tengut lloc al mirador Ramon Llull de la seu de la Fundació, a Búger. Es tracta d’un reconeixement a la gastronomia mallorquina i el primer reconeixement a la divulgació audiovisual de la gastronomia pròpia.
L’acte de la concessió del premi recull que “El 2010, el Forn del Teatre esdevingué el Fornet de la Soca, que va resultar ser una agradable sorpresa per al paladar de tothom que l’ha visitat. Una gent humil i culta, arrelada a la terra, han fet d’una afició l’ofici d’èxit, que referma l’orgull de la mateixa gastronomia i fa valdre la tasca dels forners.”, diu textualment.
“El Fornet de la Soca, diu l’entitat, ens mostra l’exemple de tenir la llibertat de seguir el mateix camí, que és la reivindicació de la mateixa gastronomia en un entorn cada vegada més globalitzat. La defensa d’uns valors propis. “Per això, tot es produeix des de zero cada dia. El menjar esdevé resiliència, responsabilitat, bondat” afirma el matrimoni integrat per Tomeu i Maria José. Un missatge que arrela a la gent més diversa d’origen i edat”. Tomeu Arbona i Maria José Orero, regents del Forn de la Soca, reberen amb orgull un guardó que consideren especial perquè “prové del món cultural”.
L’acte de lliurament del guardó va venir precedit d’una mostra de cuina en la qual, entre tonades i ball i pa compartit, Tomeu Arbona elaborà una ensaïmada de patata feta amb trunyella, que “la repadrina la feia així, i contava que es feia a les cases senyorials en dies assenyalats”, digué Arbona. Un altre dels plats estel·lars de la vetlada va ser el coixí imperial, que han conservat poques confiteries com Can Fresquet i Cas Net, de Palma. El tast també passà per les panades dolces. Finalment, oferiren una coca tovada amb pasta de crespells d’Inca.

Per arrodonir l’acte, també hi hagué el primer reconeixement a la divulgació audiovisual de la gastronomia Mallorquina a Adrià Arbona Orero, fill del matrimoni que, amb uns vídeos molt creatius i cridaners ha servit de mostrador d’aquest negoci, que ja compta amb més de 200.000 seguidors a les xarxes socials.
Un canvi de rumb “visionari” que es converteix amb un negoci d’èxit
Al diploma del 17è Reconeixement a la Gastronomia Mallorquina hi figura “per aquests catorze anys en què haver pastat farines i territori, ha fermentat en cultura”.
I és així. Tomeu Arbona i Maria José Orero havent deixat darrere, la docència ella i el treball social i la psicoteràpia ell, obrin un forn que es queda petit aviat. Després d’uns anys de feina on el boca a boca dels clients, i per creença pròpia, els obliga a seguir amb la qualitat del producte amb una matèria primera de proximitat; l’any 2010 es troben amb un emblemàtic forn que havia acabat la seva activitat. Després de rehabilitar les seves instal·lacions i de decorar-lo, obriren les portes del Fornet de la Soca al Forn des Teatre.
Ha esdevingut un obrador d’artesania gastronòmica on reivindicar, dia sí dia també, la nostra riquesa històrica i de nova creació.
Fa uns anys el seu fill Adrià acompanya aquesta tasca amb una mirada divertida amb la realització de petits filmets que han donat a conèixer l’obrador familiar més enllà d’aquesta terra.
Al mes de setembre, Tomeu i Maria José eren a una convenció de Slow Food a Torí, Itàlia, on dues al·lotes del Senegal, vestides amb els típics i acolorits vestits del país els van dir que eren seguidores dels seus vídeos.

“Per aquest motiu, des de l ‘Aula de Gastronomia de la Fundació ACA hem lliurat, dins el mateix acte del 17è Reconeixement de l’Aula de Gastronomia i el primer Reconeixement a la Divulgació Audiovisual de la Gastronomia Mallorquina a Adrià Arbona Orero”, expliquen des de la Fundació.
A l’acte hi assistiren cinquanta persones. La vetllada va estar acompanyada per la música d’una colla de xeremiers.