El nom de Gaby Lucas és sinònim de gran coneixedor de vins de zones productores d’arreu del món, no debades la seva activitat professional ha estat vinculada a aquest sector principalment des de Mallorca. Al Balears Vadeví hem anat seguint la seva carrera entre l’admiració i el respecte per què els darrers anys, amb molt d’esforç i dedicació, ha anat completant la seva formació i assolint fites reservades per molt pocs professionals de la sommelieria: Millor sommelier de Balears, d’Espanya i Master of Wine. Ara, en una etapa de plena maduresa professional, gira la mirada als vins de la seva terra, Mallorca, quan arriba el moment de fer una nova passa: El seu somni de fer vins d’autor. El nom que duu aquest vi és Seny Mediterani, tota una declaració de principis, que cerca les sensacions: Un vi fet exclusivament de varietats locals, del qual només es podran trobar 1.000 botelles, fets amb paciència, sense químics, amb l’acidesa natural que proporciona cada varietat i l’anyada. Aquest vi que acaba de néixer té el futur escrit: Al blanc (90% Premsal Blanc i 10% Malvasia) i al negre (Manto Negro, 90%, i Escursac, 10%) que surten ara al mercat, a un preu raonable entorn dels 15 euros, se n’afegirà un de rosat. La producció anirà creixent progressivament amb la idea de mantenir-la per davall de les cinc mil botelles
Les etiquetes són de material reciclat, dibuixades artesanalment amb una canya de bambú i tinta xinesa, tancant els ulls i deixant lliure el traç per aconseguir formes i línies que recorden el món del vi, amb l’assessoria de Maggie Adrover, de l’estudi Màrmola mans: Fàcils de recordar i de reconèixer.
Què és i perquè “Seny Mediterrani”? Com t’animes a llançar un vi que porta la teva signatura?
Seny, és la meva manera d’entendre el Mediterrani, és aquesta sensació que tenim els illencs que som rics amb només passar un dia de platja, barca o finca, compartint menjar amb amics o família, veient com l’“embat” vola els nostres tovallons i xerrant…
Ser mediterrani és cultura, és amor, és una forma inexplicable de vida, la qual m’encantaria plasmar en un vi, d’aquí el nom, SENY que és un sentiment, ja que el significat és més que sentit comú, és cap, arrelament, tradicions…És ser mediterrani.
M’animo a fer vi perquè sempre vaig dir que volia conèixer el món del vi íntegrament, per a mi la seva totalitat és treballar i amarar-te de tots els vessants ja sigui, sommelier, sommelier competició, Michelin, professor, distribució, importació, brand ambassador…i ara elaborador.

Defineix Seny per la seva elaboració, fes-li la fitxa de tast.
Blancs que acompanyin menjades i negres que sadollin la set. I és que el blanc, premsal blanc 90% i Malvasia 10% és això mateix, una creença de blancs d’amb una complexitat i capes que dona un vi de maduració completa, una acidesa natural que s’aconsegueix gràcies a la noblesa d’una varietat, la Malvasia.
El negre lleuger i fluid, de Manto Negro 90% és refrescat gràcies a una Escursac, a la qual li faig maceració carbònica per a donar així una fruita vermella fresca molt agradable.
La teva creació ens fa pensar quan ve d’un professional que s’ha situat en el cim de la sommelieria nacional i internacional, creus que aquest vi et defineix com a sommelier, com a amant del vi?
Crec que defineix el coneixement que he aconseguit al llarg dels anys, sens dubte és un projecte a llarg termini, però m’inicio amb il·lusió i amb humilitat sincera, no és el mateix estudiar que elaborar i cada dia aprenc.
Quin lloc vols que ocupi aquest primer vi de Gaby Lucas en el panorama, en el mercat. Dona’ns, també, detalls sobre nombre d’ampolles i distribució…
És un vi per al gaudi, no l’he creat pensat en un vi per a frikis ni per a estrelles Michelin, és un vi per a beure, per a compartir i aquesta és el seu funcion, el que m’agradaria cosa més és que es conegués a Mallorca i que la gent de la meva generació el begui, em refereixo a advocats, bancaris, caixers de súper, el de la carniceria…. em refereixo a la gent normal.
Té un preu mitjà i serà distribuït per diverses empreses mallorquines i ja tinc també distribució a Madrid.
El 2024 vaig fer mil botelles de cada un i en el 2025 en faré 1.500, així que és una producció limitada, però esper que creixi a poc a poc.

Encara que ets un bon coneixedor dels vins de Mallorca, podríem dir que no són la teva especialitat. No obstant això, quina valoració et mereixen avui en dia amb els ulls de la teva experiència?
No és que no siguin la meva especialitat, simplement és que m’he centrat en zones vinícoles internacionals durant la meva carrera, fins i tot així estic molt al dia de varietats, vinyes i projectes de l’illa així com a col·laboro amb Denominacions i altres..
Crec que a la fi s’ha trobat l’“Estil Balear” i això era el més difícil per a poder comunicar bé als mercats. Ara cal continuar apostant per la qualitat


