Balears Vadevi
Hipólito Medrano rep el reconeixement d’ACA Aula de Gastronomia 2025

Un any més l’organització cultural Fundació ACA, i aquesta és la 18a edició, atorga els seus premis Aula de Gastronomia. Enguany, l’organització ha seleccionat dos premiats: el primer el professor Hipólito Medrano, per la seva aportació a la viticultura de Mallorca. El segon, a la radiotelevisió autonòmica de les Illes Balears IB3, a la divulgació audiovisual de la gastronomia, per emetre espais d’aquest contingut des de 2005.

Hipólito Medrano, la seva contribució canvià la història de la Malvasia

El professor, ja retirat de la docència, Hipólito Medrano Gil va néixer a La Rioja, l’any 1950. L’organització dels guardons recorda que: “Tot aquest camí té inici l’any 1969 quan a Navarra es matricula per estudiar biologia, estudis que acaba a Barcelona. Arriba a Mallorca l’any 1982, com a professor de biologia a l’Institut de Pollença. L’any 1983 passa a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Fisiologia Vegetal, a la Universitat de les Illes Balears, la UIB. L’any 1987 aconsegueix la plaça de professor titular i el 1997 la càtedra”.

“Els contactes amb la vinya es produeixen el 1987/1988 quan entra en contacte amb l’IEA de les Illes Balears (ara IMDA ) on arriba gent d’investigació dins el món del vi. Coneix a Clara Díez de Bethencourt (estudis seus van acabar publicats al BOE com a metodologia). Va ser ella qui els va inculcar l’amor pel món de la vinya, i el 1994 estudien el reg a la vinya, aleshores autoritzat per la UE”.

Hipólito Medrano va rebre el guardó de la ma de Maria José Orero, del Fornet de la Soca, que havia estat guardonada l’any anterior/NACRA

“Coneix, durant la realització d’un màster, al gerent de la Recopilación Nacional de la Viña, a la Finca de la Merced , qui l’informa que eren posseïdors de vint-i-cinc varietats de plantes de vinya mallorquina, quan aquí només es tenia constància de quatre o cinc. A partir d’aquest descobriment, promouen l’ús de varietats locals i fan seleccions clonals del Manto negro, Callet, Giró, totes elles varietats que ara són senyera de la viticultura autòctona. I entre elles apareix la Malvasia de Banyalbufar, molt malalta, plena de virus. Una tasca ferm va ser responsable que aquell treball sortís bé i a Múrcia passa el Test Reglamentari on obté el Certificat de Malvasia Lliure de Virus, la primera del món en obtenir-lo“.

A partir d’aquí es ven en vivers autoritzats i comença la seva plantació a Mallorca on actualment existeixen entre 90 i 100 hectàrees.
“Hipólito sembra, l’any 2016, 2 hectàrees de vinya, a la finca de Can Corró, herència de la seva dona Magdalena Llabrés, 1,5 de Malvasia i 05 de Giró. Mentre totes aquestes tasques es desenvolupen, arriba la seva jubilació”, detalla el text llegit durant la cerimònia de lliurament del guardó.
“El seu gendre i arquitecte, Jaume Luis Salas , dissenya l’edifici que serà el celler, amb finestres, a la part dels tats, que sembla pintures del paisatge que els envolta; un paisatge canviant en cada estació de l’any i de la vinya . La Serra de Tramuntana, al fons, se sembla a la Serralada Càntabra vista des d’una vinya de La Rioja; potser ho recorda al nostre protagonista.
El Celler s’inaugura l’any 2024, el 16 d’octubre, i des de llavors les seves filles Marta i Laura s’involucren cada vegada més en el projecte.
Actualment, són dos vins que estan al mercat, Malvasia i Giró, però coneixedors de la passió cap a la viticultura, no ens estranya els seus inicis amb la Callet i el Manto Negro, ecològic i baix la IGP Vi de la Terra Mallorca”.

Els vins que fan al celler Nacra; Malvasia i Giró Ros / Cedida
Els vins que fan al celler Nacra; Malvasia i Giró Ros / Cedida


IB3, 25 anys de programes sobre gastronomia de les Illes Balears

IB3, radiotelevisió de les Illes Balears, va començar a emetre en fase de proves, a la Diada de les Illes Balears, l’u de març de 2005 i aquell mateix any ja es va apostar per l’emissió d’un espai gastronòmic. “Així Paquita Tomàs, que ens ha deixat recentment, va ser la pionera dins la cadena, amb un programa gastronòmic amb un llenguatge i maneres personals que feien que arribés, fàcilment, a la gent: Sa bona cuina , va romandre sis anys a la cadena autonòmica amb més de 1.400 capítols amb altres tantes receptes”, s’explica en el text que justifica la concessió del premi.

“Han seguit emetent programes com Gent de la Mar, on hi ha hagut cabuda per a les receptes, la majoria marineres, realitzades tant a bord com a terra, i això amb més de dotze temporades. I “Uep, com anam“. Si Gent de la Mar es decanta per la cuina marinera, aquest espai és més de terra, de muntanya; i així no és estrany que se’ns presentin agricultors i ramaders, com a productors, barrejats amb receptes casolanes. Fred i Calent, amb una estructura que inclou consells de nutrició, la presentació de productors, tant agrícoles com ramaders, de les nostres Illes i l’elaboració de receptes, tant pel seu presentador com per diferents professionals de la cuina que són convidats en aquest. Cuina amb Santi Taura l’elaboració de cuina autòctona amb tocs de creativitat que els aporta el conductor que alhora presenta El Taper d’Or programa de to més distès on tres persones, conegudes dins l’àmbit televisiu i audiovisual, elaboren un plat, gairebé sempre tradicional de la nostra cuina”.

Hipólito Medrano recull el premi / Cedida
Hipólito Medrano recull el premi / Cedida

“Tot això sense oblidar-nos de la introducció d’espais més reduïts, sobre gastronomia, que han aparegut en programes d’entreteniment. S’ha de reconèixer, que qualsevol dels espais esmentats han sabut captar i agradar a l’audiència, siguin amb emissió nocturna o de matí-tarda i amb l’enllaç comú entre tots ells com ha estat l‘ús de la nostra llengua.

Per això, per haver sabut apostar, i continuar apostant per la programació i emissió d’espais culinaris, que difonguin la nostra cultura gastronòmica i de tot allò que l’envolta, el reconeixement a la divulgació audiovisual de la gastronomia mallorquina, és per a l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears – IB3″.

Més notícies
M.A.Tortell d'ACA, Joan Mayol DO Olí de Mallorca, Tiffany Blakman d'Aubocassa, Jaume Reinés d'Aula de Gastronomia | cedida
L’Aula de Gastronomia de la Fundació ACA reconeix l’oli de Mallorca
L'homenatge, que coincideix amb el 20è aniversari de la DO, s'ha estès també als olis d'Aubocassa
Tomeu Arbona i Mª José Orero propietaris d'El Fornet de la Soca, i Jaume Reinés, coordinador de la Fundació/ACA
El Fornet de la Soca, premi Aula de Gastronomia 2024
La Fundació ACA reconeix la tasca divulgadora feta per Tomeu Arbona i Maria José Orero en la 17ena edició dels guardons
El mestre xarcuter va oferir un tast amb algunes de les seves creacions més sorprenents i també amb la clàssica sobrassada de Mallorca | M.A Tortell
Xesc Reina suma un nou reconeixement pel seu treball amb la sobrassada
El mestre xarcuter arrelat a l’illa va ser distingit per l'Aula Gastronòmica de la Fundació ACA amb una àmfora, símbol del transport d'aliments entre Mallorca i altres destinacions de la Mediterrània

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa