Balears Vadevi
Jaume de Puntiró presenta el vi del segle ‘XX’

Pere Calafat ha tret la seva cara més atrevida en la presentació d’aquest vi nou i vell, al mateix temps. Un vinater seriós i rigorós, com el titular del celler Jaume de Puntiró, ha trobat que era el moment per llançar una proposta més arriscada amb la presentació del ‘XX’, el vi del segle. Només tres-centes botelles d’aquest vi tan especial surten al mercat aprofitant la campanya de Nadal.

El vi és excepcional i l’etiqueta tota una declaració d’intencions, en vermell i negre i amb dos rombes evocadors del que un temps estava reservat per a majors de 18 anys…

Una etiqueta atrevida per l’aventura del vi del segle/Pepa Núñez

El ‘XX’ és un vi negre de guarda de l’any 2004, que prové de la vinya vella anomenada Cas Misser Fiol del terme municipal de Santa Maria del Camí.

Vi de les varietats de raïm Manto Negro i Cabernet Sauvignon, envellit durant 12 mesos dins botes de roure francès i botes de roure americà i ha estat en rima dins botella durant quasi 18 anys. Aquest és un vi únic, la seva singularitat el fa especial, no és un vi de reserva o de gran reserva, és molt més, és un vi de segle. Poques vegades tenim l’oportunitat de tastar el passat amb tanta precisió, l’any 2004 fou un any excel·lent i aquest vi en dona testimoni fefaent”, afirmava Pere Calafat tot destapant la primera ampolla.

Elaboració i criança

El raïm iniciava la seva sobre maduració i fou veremat a finals de setembre del 2004, la producció va ser de sols 400 grams per cep.

Al celler es va desrapar i aixafar el gra, immediatament es refrigerà a 12 ºC per tal de possibilitar una llarga maceració amb fred. Així i tot, la fermentació s’inicià tot d’una i abastà 21 dies a una temperatura de 16 ºC. Després es va procedir a realitzar un suau premsat mitjançant una premsa pneumàtica. Llavors va restar uns dies de repòs abans d’iniciar el seu trasbals a les botes de roure d’Allier francès. La criança dins les botes es fa a una sala amb temperatura constant i l’envelliment es perllongà durant 12 mesos. L’embotellament sense filtratge es dugué a terme la darrera setmana del mes de febrer del 2006, passant al procés de reducció en botella.

Nota de tast

Vi de color robí de capa mitjana, brillant amb reflexos vermellosos i teula a les voreres.

Bona intensitat aromàtica amb predomini d’aromes especiats de pebre bord, canyella, amb un lleuger toc de vainilla. Finalment, al fons sobresurten unes aromes de fruites madures com la mora de batzer, el codony amb un fons que recorda les melasses de fruites molt madures.

En boca és potent i agradable, equilibrat i persistent, amb una sensació avellutada i rodona. Omple la boca fent perdurar les seves sensacions molt temps després d’haver-lo degustat i apreciat. Al retrogust sorgeixen insinuades altre cop les espècies amb un fons molt suau de fruita seca i de garrova.

Un vi que s’ha de decantar per força per eliminar el sediment i deixar-lo respirar/Pepa Núñez

Servei

Està tapat amb taps de suro natural, que a causa del pas del temps ha perdut part de la seva elasticitat. És necessari tenir molt d’esment en ser destapat i és adequat emprar unes pinces al foc per tallar el coll de l’ampolla o bé un destapador de dues làmines. És necessari emprar un decantador per a orejar el vi i destriar els sediments.

Una glossa per acompanyar aquest i altres vins del celler, la firma Bernat Calafat:

El vi vell és un remei
per alegrar el cor i la ment,
és genuí, és diferent,
té un intens color vermell.
Dues dècades conté,
una vida, una criança,
et genera confiança
i et farà sentir molt bé.

Més notícies
Pere Calafat sosté la botella de Buc, un dels vins emblemàtics de Jaume de Puntiró/Cedida
El Buc de Jaume de Puntiró fa vint anys
El celler dels germans Pere i Bernat Calafat ho celebra amb una reunió d'amics entorn la música i la poesia
Les imatges mostren la feina feta per la colla de veremadors aquesta campanya/Maria Oliver
La verema de Jaume de Puntiró, a Es Magatzem de Ses Illes, a Gràcia
La inauguració de l'exposició de fotografies de Maria Oliver va anar acompanyada d'un tast de vins del celler

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa