Mallorca ha estat present a la fira gastronòmica Taste of Dublin, que es va celebrar a la capital irlandesa fins diumenge, de la ma de Fundació Mallorca Turisme. L’illa hi ha participat dins l’estand de Turespaña, en col·laboració amb Saborea España, juntament amb quatre destinacions espanyoles: Cambrils, Gran Canària, Lanzarote i Saragossa.
Taste of Dublin és una trobada internacional de professionals de la gastronomia que ofereix tasts, classes d’exhibició, tallers i diferents tipus d’activitats centrades a donar a conèixer diferents racons del món a través de la gastronomia. Aquesta fira gastronòmica és, però, fonamentalment experiencial; és a dir, el plat fort són les degustacions que cada destinació presenta als visitants. En el cas de Mallorca, el xef José Cortés, president d’ASCAIB, ha preparat diferents elaboracions amb el producte local com a ingredient bàsic. Així mateix, també s’hi ha pogut tastar vi blanc i negre de DO Binissalem i els cellers Can Ribas, Microceller Son Crespí i Caseta Vella, de la IGP Vi de la Terra Mallorca, expressament destinat a aquesta acció, organitzada per Turisme de Mallorca. Han acompanyat les receptes: Oli de Mallorca, Flor de Sal, Sobrassada de Mallorca, així com Tap de Cortí d’Espècies Crespí. També hi ha participat Ensaïmada de Mallorca i Ametla de Mallorca.
Cal destacar que el producte gastronòmic és un dels reclams turístics prioritaris per a l’estratègia promocional de Mallorca per la seva capacitat d’atreure visitants fora de temporada alta i pel seu valor com a transmissor de la cultura, tradició i producte local.

El vi, imprescindible en l’experiència gastronòmica
A la mostra hi havia representació de cinc comunitats autònomes. La representació de les Illes Balears va anar a compte de Mallorca que va fer 6 propostes on el producte local i el nostre vi era el protagonista. En un showcooking al Teatre i davant unes 70 persones, José Cortés es va fer càrreg de la proposta gastronòmica a la qual, hi eren presents els cellers Can Ribas amb el seu “Ribas Negre”, on hi predomina la varietat autòctona mallorquina, el Mantonegro, en conjunt amb un brioix amb hummus de sobrassada amb pop i ai i oli amb tap de cortí, oli de Mallorca i flor de sal. Microceller Son Crespí amb un vi blanc de Premsal blanc i Mantonegro, acompanyat d’ensaïmada amb xot de Mallorca, ceviche, xocolata, flor de sal i oli de Mallorca. Caseta Vella oferí “Urooo!” un vi blanc 2021 de Chardonnay, Viognier i Premsal Blanc que va ser maridat amb unes coques d’oli i garrova, escalivada i sardines fumades amb fum d’oliva.
José Cortés, president de l’associació de cuiners ASCAIB, creu que aquesta “és una bona oportunitat per a mostrar la nostra gastronomia, el producte, els vins, el paisatge, la cultura i tot el que ofereix la nostra illa. Molta gent encara no coneix les nostres arrels i és el que vàrem aprofitar per a explicar a Dublin: Mallorca és molt més i molt rica en tradicions per tota la història que ens ha fet arribar a on som ara mateix”.

I remata: “És un binomi que no es pot separar, la gastronomia mallorquina sense el nostre vi es queda coixa. La singularitat del nostre vi és única pel clima que tenim. Aquí es queden fascinats per la frescor i la fruita que desprèn. Són vins que funcionen molt bé i que resulten molt atractius en conjunt amb els nostres plats”.