Aquest dissabte, el darrer d’aquest estiu de 2025, s’ha mort a ca seva, a Petra, Miquel Oliver a 93 anys. El traspàs ha arribat a les acaballes de la verema, un fet que podem interpretar com a carregat de simbolisme en el cas d’un home pel qual la vinya i el vi han estat el seu principal motor vital, juntament amb la família.
Miquel Oliver havia passat el testimoni de la direcció de les vinyes i el celler a la seva filla Pilar amb la qual, mà a mà, havien fet feina conjuntament molts d’anys fins a la seva retirada. No abans, però, de deixar una empremta destacada en la recent història de la recuperació de la vinya i el vi de Mallorca. Miquel s’havia fet càrrec del negoci familiar, un celler centenari a Petra i de les vinyes que tenen en aquest municipi i en el d’Artà. Un celler que elaborava el vi a la manera tradicional. Però el seu esperit inquiet el va dur a introduir algunes novetats per les quals se’l pot denominar pioner, com per exemple la compra i instal·lació dels primers dipòsits d’acer inoxidable que es veren a Mallorca i la incorporació del control de temperatures en el procés d’elaboració.
En escampar-se la notícia, amics i coneguts del món del vi han lamentat la seva mort. En destacam la de la presidenta de la DO Pla i Llevant, organització en la qual el celler Miquel Oliver està inscrit. Xisca Armero, ha dit: “Avui acomiadem a una persona molt important pel món del vi, Miquel Oliver, gran mestre i millor persona, pioner del sector i una de les persones que van fer possible la DOP Pla i Llevant. Gràcies per la tasca feta i pel llegat que ens deixa”.

Especialment destacable és la semblança que ha fet d’ell i del significat que té i ha tengut la seva tasca Antoni Bennàssar qui durant 20 anys ha presidit el Consell Regulador d’aquesta denominació d’origen. Bennàssar ha escrit:
Recordança de Miquel Oliver
Va ser un dels protagonistes del canvi del vi a Mallorca. Va ser capaç de donar un nou enfocament al celler heretat de la família per iniciar el camí cap als vins de qualitat que ara ja han arribat a la seva plenitud. Va tenir un èxit important a l’inici dels anys 90 en elaborar un vi blanc de gran qualitat amb dues varietats de moscatell. Recordem que en aquell moment pràcticament no existien els vins blancs a Mallorca. A més fou la primera vegada en tot l’Estat que es feia un vi amb moscatell sec, provocant una sorpresa en els consumidors de vi. Fins llavors tots els moscatells eren dolços Per evitar confusions va batiar el seu vi com a Muscat, nom francès de la varietat moscatell. Això va provocar un canvi que ara és seguit pels bodeguers que fan vins similars.

Un fet remarcable és la transició que va fer en cedir la direcció del celler a la seva filla Pilar. A la qual després que acabàs els seus estudis universitaris d’enologia va encaminar a realitzar una sèrie de veremes a cellers de França per completar la seva formació com a vitivinicultora.
Conjuntament, pare i filla i el marit de na Pilar, Jaume Olivella van construir un nou celler als voltants de Petra que és un exemple d’explotació i construcció racional que integra vinyes i celler.