Ha passat un mes d’ençà que el volum titulat Porca Miseria, els oficis de la carn es va presentar a Sa Pobla i dos des que va sortir al carrer la seva primera edició. Res, per tant, es pot afegir al que ja s’ha dit i publicat. I per què hem de ressenyar aquí un llibre que ja ha obtingut el reconeixement de la crítica i el públic i que ha estat saludat com un dels èxits editorials de la temporada, dins el seu àmbit? Idò jo vos ho diré: perquè és el llibre que heu de tenir tots aquells que vos sentiu atrets d’una manera visceral, sense pensar-hi massa, per aquest animal totèmic pels mallorquins, què és el porc.
Xesc Reina, un investigador de la xarcuteria contemporània
Dit això, l’autor és un personatge fascinant, en el sentit literal de la paraula, sobretot per aquells que veim, quan tenim ocasió, com desplega la seva energia creativa i la seva bonhomia per allà on passa. Sap transmetre la seva passió pel seu ofici, la xarcuteria, com poques persones posades davant un auditori. No és el moment de fer el panegíric de Xesc Reina, un català arribat a Mallorca i establert aquí, a la Part Forana, des d’on fa feina de forma incansable investigant i creant i innovant, gràcies al paraigua que ha trobat a Can Company, que l’aixopluga. A l’empresa ha trobat carta blanca per fer realitat els seus somnis xarcuters i posar en marxa els seus deliris culinaris. I gràcies a la butlla que li atorga la seva qualitat de “mallorquí de fora”, sembla que té la possibilitat que a un natural negaríem en nom de l’ortodòxia, per fer transformacions inversemblants i inimaginables partint de la sobrassada “original”. Qualsevol diria, a la vista dels resultats, que els productes sortits de la imaginació i el mestratge de Reina conculquen l’essència de la sacrosanta sobrassada, i ell respondria: Quina és la sobrassada original, la de bon de veres? No entreu en aquest debat, que cada mallorquina o mallorquí decantaria a favor de l’embotit fet a ca seva, ell té els arguments per rebatre-us. Simplement, deixau-lo xerrar, explicar-se i estarà fet de voltros.
El llibre ha estat editat per Col&Col Ediciones i ve precedit de tots els reconeixements que Reina ha anat recollint en els darrers temps, dins i fora del país. Pensau que pot bravejar d’haver aconseguit que l’única guia internacional referida al món de la xarcuteria (Guida de Salumi), que s’edita a Itàlia, ha reconegut la sobrassada feta per Xesc Reina com el millor producte curat embotit d’Europa i que ell ha estat considerat un dels personatges més influents del món de la gastronomia.

Anau a cercar Porca miseria, los oficios de la carne allà on Reina es despulla i explica tots els seus secrets xarcuters, no vos penedireu.