Balears Vadevi
Xesc Reina, entre els deu personatges més influents de la gastronomia

Xesc Reina ho ha tornat a fer. El mestre xarcuter empeltat de pobler corria per la Bretanya francesa darrere un senglar quan va saber la notícia: La revista Lista Tapas Magazine el considera un dels personatges més influents de la gastronomia d’aquest 2022 que ara acaba.

Diu el text sobre en Xesc: “L’energia a dolls i idees clares i demolidores són dos dels aspectes que millor defineixen a Xesc Reina, el mestre xarcuter que aplica la creativitat en l’elaboració d’embotits. Des de l’any 2015 treballa amb artesania i enginy per a l’empresa mallorquina Can Company on, es diu, és l’home que murmura a les sobrassades. Això sí: després d’una anàlisi empírica i acurada per a controlar la seva qualitat i la seva evolució, i amb tot el respecte per la matèria primera, entre la qual es troba el preuat porc negre de l’illa”.

Paraules en les quals no només es reconeix la vàlua del mestre xarcuter, també la de l’empresa que el deixa fer amb llibertat dins els marges que estableixen la qualitat i el respecte pel producte i també el valor de l’animal totèmic de Mallorca: el porc negre.

Reina comparteix escalafó amb altres personatges reconegudíssims com ara Dabiz Muñoz, José Andrés, Joan Roca, Ferran Adrià o Ángel León, entre altres.

Aclaparat i satisfet

Xesc va haver de deixar el senglar per uns moments per atendre Balears Vadevi. Fins allà el vàrem encalçar per demanar-li que sentia en rebre una altra distinció que reconeix la seva professionalitat i bona feina en el món del porquim.

“Aquest matí, algú s’ha trobat la notícia i me l’ha enviada”, diu Xesc, com si no res. “Estic de vacances descobrint xarcuteria d’altres bandes i a punt de visitar un dels meus mestres a Creteuil, molt aprop de París. Evidentment, la notícia no altera el viatge, però és tant sorprenent com agradable”. I reconeix “satisfacció que et col·loquin a un lloc molt inesperat. M’ho agafo com un premi a un any extens i farcit de feines i emocions. Feliç per aquest regal de reis”.

Reina va ser ja distingit enguany per la Guida Salumi 2023 d’Itàlia que li ha atorgat una distinció com elaborador del millor producte curat per la sobrassada de porc negre que firma, per Can Company fent-lo Gran Maestro di Lama. Guardó que se sumava al premi Innovac de l’any anterior, a l’lnnoforum del Gastronòmic Forum de Barcelona.

I és que Xesc Reina sent per la sobrassada una fascinació que tradueix amb aquestes paraules: “Cada sobrassada és una escultura en moviment, lent, molt lent, gaudir de l’inconfusible aroma d’una sobrassada equilibrada en el seu temps i com no gaudir en boca d’un ésser viu, per a mi, lent molt lent però intens i llarg al paladar i com no al record”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa