El sector del porcí de PIMEM preveu una pujada del preu de la “porcelleta mallorquina” per a aquest Nadal d’un 20% el que traduït en números absoluts significa una pujada de 14 euros. Els empresaris asseguren que aquests últims cinc anys han estat difícils, ja que l’augment dels costos s’ha “menjat” literalment els marges de benefici. Actualment, l’associació aglutina 36 empresaris i el seu president Antoni Mestre recorda que “han estat anys durs on s’han tancat explotacions”.
Malgrat aquests relatius bons resultats, en el sector es manté la preocupació pel futur, ja que any rere any es constata el nul interès en el relleu generacional posant en serioses dificultats la producció local i la continuïtat de les explotacions. Així ho han comunicat en el marc de l’assemblea anual i on han participar el president de la patronal mallorquina, Jordi Mora i el gerent, Marcos Cañabate.

Les peticions del sector: Defensa del producte local, més escorxadors i servei veterinari
El restaurant Ses Torres ha estat el lloc triat per a tractar sobre la situació del sector i on s’ha demanat al Govern que busqui la manera de finançar els serveis d’un veterinari d’explotacions i que podria ser dins de les ADS (agrupació de defensa sanitària). Els empresaris asseguren que actualment són molt poques les explotacions a Mallorca que poden fer front a aquest cost. Per això, diuen, és urgent cercar la millor fórmula per a cobrir les despeses d’aquest servei obligatori i imprescindible per al control els animals de l’explotació.
Sobre el tema de la disponibilitat dels escorxadors el sector assegura que és necessari que hi hagi més i públics. Els dos actuals són insuficients i el mateix president, Toni Mestre, recorda que “abans pràcticament cada poble tenia el seu escorxador i sense ser extrapolable a la realitat d’avui dia, això ajuda a entendre la importància d’aquestes instal·lacions per a molts sectors, no sols el porcí”.
Finalment, els empresaris van tornar a demanar mesures per a identificar el producte local, fer valdre la seva qualitat i no deixar passar per porcella mallorquina aquelles que s’importen de la Península. “Cal valorar el que tenim i pagar el que val, el nostre producte és de molta qualitat i el consumidor l’ha de poder identificar de manera clara i transparent i després decidir si vol pagar el que val”.