Balears Vadevi
Recepta | Coca de Sant Antoni, maridada amb el Veritas Brut Nature Rosat

Recta final per l’arribada dels foguerons i els balls de Sant Antoni que s’ha de dir, ja ha començat a distints pobles de Mallorca. Artà, Manacor i Sa Pobla en són els més lligats per la tradició al sant patró dels animals, però tota Mallorca s’encén coincidint amb aquesta festa que és de les més populars i estimades del calendari festiu de l’illa. I més que les romeries, heu de saber, per cert, que la bauxa i la gastronomia són els ingredients més esperats d’aquesta festa.

Per la banda que ens pertoca, avui destacam una de les menjues que acompanyen aquesta festivitat i que no és altra que la Coca de Sant Antoni. En trobareu d’altres, però aquesta, amb els bocinets de sobrassada ens la preparen una associació de gormands que ho fa de forma desinteressada perquè comparteixen la passió per la bona cuina i les arrels de la gastronomia mallorquina. Artà Plat a Plat, que com el seu nom indica és una iniciativa sorgida al caliu d’un dels pobles més santantoniers de Mallorca, publica les activitats que fa i les receptes que elaboren a la revista Bellpuig, que generosament ens han cedit la reproducció d’aquesta manera de fer la Coca de Sant Antoni. Aqui la teniu:

Coca de Sant Antoni

Dificultat: fàcil.

Ingredients:
• 200 g patata bullida
• 500 g de farina de força
• 200 g sucre
• 200 g saïm
• 4 ous
• 30 g llevat
• 1 tasseta d’oli

Elaboració:

El primer que hem de fer és bullir les patates. Quan estiguin, dins una ribella posam el sucre i els quatre ous, i mesclam aquests dos primers ingredients. Una vegada estigui tot ben mesclat, hi afegim el saïm, la patata (que s’ha de pesar sempre una vegada bollida) i el llevat. De mica en mica anam afegint la farina, i ens ha de quedar una pasta fluixa. Quan anam acabant de pastar hi posam una tasseta d’oli i ens feim les mans netes…

Dins el ribell farem el primer tou tapant el recipient amb un pedaç. Mentre tova podem fer talls de llonganissa, primets. Quan vegeu que està tovada escampam la pasta damunt la llauna i hi posam els ullets de llonganissa damunt, i la tornam a deixar tovar. Encalentim el forn i quan estigui a 160 graus introduïm la palangana o la llauna dins el forn durant uns 25 minuts, aproximadament.

Un bon vi per arrodonir l’experiència

El maridatge el proposa el sommelier Toni Fernández, artanenc d’adopció d’ençà que el podeu trobar a Licors Moyà, des d’on ens fa la seva recomanació.

MARIDATGE

Després d’una gimcana gastronòmica inacabable com és Nadal, cada mes de gener i any rere any, hem de desaccelerar motors o abaixant veles pel que fa al menjar i al beure. Feu-ho com ho aconsellen els experts, per tant, no seré jo qui els contradigui. Dit això, i deixant clar que cal minorar el ritme, us donaré un consell amb el vi. Ja m’ho agraireu, ja.

Per gaudir d’aquesta coca deliciosa, tan esponjosa i tova, solemnement coronada per sa Majestat la Sobrassada, comparteixo amb vosaltres un deliciós i divertit vi espumós de la nostra terra. Floral i perfumat. De fragància captivadora. Cremós, fresc, carregat de fruita. Delicat i sensual quasi sexy. Addictiu. Espurnejant i extravertit. I ara que ens donin foc i fum.

VERITAS BRUT NATURE ROSAT
Manto Negro
Elaborat per Bodegas José L. Ferrer
D.O. Binissalem-Mallorca

Artà Pla a Plat, més que una colla d’amics

“Som gent no professional que penjam el que menjam a casa. Ho feim amb molt carinyo i passa’m gust de fer menjar”. És Catalina Portell, alma mater d’aquest gran grup de persones aficionades a la bona cuina i a passar-ho bé, que ja han superat el primer miler de membres. “Férem aquest grup l’any 2015. Fa nous anys El me va proposar una amiga d’Artà, Sílvia Sureda. Les dues administradores. Actualment, Sílvia no està activa al grup encara que hi figura. Organitzam trobades, en feim publicitat al grup i posam una data. Proposam un lloc per anar a dinar i la gent respon i s’hi apunta”, explica.

“El desembre del 2023 férem la VI Trobada, a Artà. Cada any una trobada, menys el 2020-2021 que no les poguérem fer a causa de la Covid. Tenim membres de diversos pobles de Mallorca, I molts membres de fora d’Artà acudeixen a les trobades organitzades. La majoria són artanencs, però en tenim de Felanitx, de Manacor, Colònia Sant Pere, Colònia Sant Jordi, Palma, Sa Pobla… La majoria som dones, encara que hi ha tres o quatre homes. Actualment som 1.050 membres. I després de cada trobada, anam augmentant…

Aquest any volem fer una trobada, a l’estiu, amb menjars fets per cada persona que vingui. Tastarem el que cuinam a casa, tot fet a casa“, remata Portell

ARtà plat a plat, una gran família gastronòmica, en una de les seves reunions/Cedida
Més notícies
Els premiats han rebut lots de productes de la Serra de Tramuntana | cedida
‘Serrans a la campaneta’, millor recepta de cuina marinera
El concurs forma part de la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana
Lluís Pérez, guanyador del concurs del Tianet de Palma | Aj Palma
La recepta del nou Tianet de Sant Sebastià
La Coca de garrova i taronja, del pastisser Lluís Pérez, es va endur el premi tant per votació popular com del jurat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa