La darrera gala de lliurament dels guardons gastronòmics de Repsol, els Sols de la Guia Repsol, ha estat de profit per les Illes Balears. Mallorca compta amb dos restaurants més que s’incorporen a la família de la Guia Repsol: Brut, situat a Llubí, ha aconseguit una d’aquestes distincions, igual que ho ha fet Sala de Personal, situat a Palma. A aquesta collita cal afegir un altre Sol Guia Repsol pel restaurant d’Eivissa, Omakase by Walt i És Codol Foradat, a Sant Francesc de Formentera. En total, Balears ha aconseguit quatre nous distintius, sumant un total de 41 restaurants guardonats: 32 amb un Sol, 8 amb dos Sols i 1 amb tres Sols, que és el Maca de Castro, en el Port d’Alcúdia.
Brut i Sala de Personal, dues propostes peculiars
La Guia Repsol destaca de Brut que és «una experiència única a Mallorca, marcada pel caràcter inquiet del cuiner argentí, però ja molt mallorquí, Edu Martínez, que no deixa d’investigar amb ingredients locals a través de fermentats, fumats, curacions o elaborant les seves pròpies begudes com a sidra de nespres, ‘sake’ espumós d’arròs local o ‘kombutxa’, encara que serveixen igualment vins naturals. La seva cuina de contrastos es recolza en petits productors i, per descomptat, treballa amb producte local i estacional. El menú degustació el serveix en una única taula de formigó, on caben una quinzena de comensals. Obre de març a novembre”.

Sobre Sala de Personal, destaca: “Ells decideixen, el comensal gaudeix: aquesta és el full de ruta a l’estil ‘omakase’ d’aquest ‘speakeasy’ gastronòmic on mana la part líquida: la cocteleria. El menjar és un acompanyant d’alta volada, amb plats canviants en funció de l’estació i dels criteris de Matías, Borja i la resta de l’equip. Proposen dos menús degustació: de quatre o de sis glops i mossegades els quals hi ha producte balear, però també reminiscències o asiàtics. El clandestí i misteriós de l’espai, un soterrani suggeridorament il·luminat, s’esfuma quan la desena de comensals s’asseuen en la taula i comença una funció en la qual el joc i el deixar-se portar són inherents al lloc”.

Una constel·lació de Sols a les Illes Balears
A més dels que s’acaben d’incorporar a la família dels Sols de Repsol, s’han de tenir en compte els que ja han aconseguit aquesta distinció en anys anteriors i encara ara la conserven. Així cal recordar que els restaurants que tenen dos Sols a les Balears són Andreu Genestra (Capdepera), Béns d’Avall (Sóller), DINS Santi Taura (Palma), L’Olivera (Deià), La Fortalesa (Llucmajor), Voro (Capdepera), Ca Na Toneta de Caimari, És Tragón (Sant Antoni de Portmany) i La Gaia (Eivissa).98 nous Sols.

Les Pitiüses, altres dos nous sols
A Eivissa ha arribat un dels Sols. En aquest cas ha estat pel restaurant de Walter Sidoravicius, Omakase by Walt. “Aquest íntim sushi bar japonès passa desapercebut a primera vista, però no després: està amagat en el centre d’Eivissa, a uns metres de Dalt Vila, l’antiga ciutat emmurallada. Aquí, el cuiner veneçolà amb arrels europees Walter Sidoravicius proposa un menú degustació amb producte de temporada. Després de la barra de fusta, i amb la pau i la saviesa que emana, aconsegueix transportar als comensals al Japó, on ell va viure més d’un any. El sake japonès poleix l’experiència, que dura dues hores i mitja. La puntualitat és fonamental: recomanen arribar cinc minuts abans, perquè els deu comensals comencen alhora.
El restaurant formenterer Es Codol Foradat ha aconseguit també incorporar-se a la família de la Guia Repsol amb un Sol que premia el que els organitzadors han reconegut d’aquesta manera: “Aquest luxós, però càlid quiosquet gastronòmic, en forma de paradís amb vista a la mar, està situat a la Platja de Migjorn. A la carta, es nota l’empremta de Nandu Jubany, que gestiona el projecte des de 2020. Juntament amb Frank Jiménez com a cap de cuina, explora la culinària illenca amb producte mediterrani. De l’interiorisme i la posada en escena s’ha encarregat el fill del cuiner i empresari català, Eudald Jubany. Per als més sibarites, proposen plats com la seva Trilogia de llagosta, però també trobem altres més terrenals i assequibles com la coca de cristall amb sobrassada i mel, la fritada de peixos, l’amanida payesa o l’arròs negre de sépia amb llagostins.

Des de l’organització fent recompte, afirmen: “En aquest any vibrant, són 98 els nous Sols que s’uneixen a l’univers de Guia Repsol: 1 nou Tres Sols, 16 Dos Sols i 81 Un Sol. A ells se sumen 271 nous Recomanats”, ha destacat l’organització d’aquests premis.
Amb les noves incorporacions, un total de 764 restaurants formen l’univers de Sols Guia Repsol (44 tres Sols, 168 dos Sols i 552 un Sol) i 1.453 Recomanats (amb 271 novetats). Catalunya (115), Comunitat de Madrid (101), Euskadi (71), Andalusia (74), País Valencià (60) i Castella i Lleó (59) són els territoris amb més guardons. La gala de lliurament dels Sols va tenir lloc a l’Auditori i Palacio de Congressos El Batel de Cartagena, reunint els millors cuiners del país. La cerimònia ha estat presentada de nou per l’actriu Sílvia Abril.