Balears Vadevi
Ribas LAB s’estrena amb l’elaboració d’escumosos de varietats locals

Seguint la pista dels cellers de Mallorca que inverteixen en investigació i innovació sempre acabam trobant Bodegas Ribas, un dels més actius i compromesos en aquest àmbit en el panorama local que ha entès que no es pot viure únicament de tradició i solera. Ara ens ha sorprès amb la creació d’una nova marca: Ribas LAB, que neix per “mostrar als nostres clients més propers els resultats del nostre departament de recerca. La seva creació respon a la voluntat de compartir aquells vins que, fins ara, no podien arribar a sortir al mercat o que no es podien finançar”, afirma Araceli Servera. Belén Padilla i Araceli Servera estan al capdavant dels departaments d’I+D en vinya i d’I+D en enologia de Can Ribas, respectivament.

Darrere aquesta iniciativa hi ha l’objectiu de trobar la sostenibilitat econòmica necessària per mantenir vius els projectes sense comprometre la viabilitat del celler, per això, explica Servera, “la intenció de Ribas Lab és fer arribar als nostres clients més fidels una sèrie de vins que abans potser no arribaven a sortir o no es podien finançar. Ara, una part de l’experimentació es podrà finançar gràcies a la venda d’aquests vins, la qual cosa ens permetrà dedicar-hi encara més esforços i inversió”.

La primera imatge de la verema d’enguany a Ribas, que ha començat amb les varietats blanques que aniran al projecte dels escumosos /Cedida

Espai per I+D: creació d’una sala de fermentació experimental i un estol de projectes

La majoria d’assajos en enologia es fan a escala de laboratori, en volums molt reduïts (menys de 50 litres) i no són reproduïbles a gran escala ni la quantitat és suficient per poder-los mostrar ni comercialitzar. Per això, recentment han creat una sala d’experimentació equipada amb 7 dipòsits de 1.200 litres, amb la intenció que després de l’elaboració quedin 1.000 litres útils per a cada assaig. “Aquesta capacitat ens permet fer microvinificacions amb volums representatius i escalables, aptes per ser embotellats i comercialitzats”, explica Servera.

Entre els projectes que es treballen en aquest espai de recerca destaca, en primer lloc, l’elaboració de vins escumosos amb varietats locals. “Enguany estam preparant els primers prototips de vins escumosos, amb cinc dels dipòsits de la sala experimental dedicats a varietats locals com el Giró, la Gargollassa i la Malvasia, i un amb Chardonnay, que funcionarà com a control. Segons l’estil i la criança final, els primers escumosos elaborats el 2025 podran sortir al mercat entre finals del 2026 i el 2027″, anuncia l’enòloga de Can Ribas.

Un altre projecte en marxa és la creació d’una col·lecció de Mantonegro plantat en diferents sistemes de formació per veure quin és el sistema més eficient i resilient. Araceli Servera es mostra il·lusionada amb aquest projecte: “Els clients del celler podran veure entre altres quins  són els Mantonegros més concentrats: els plantats en vas, els de formació eix-vertical o en espaldera. Un exercici que ens pareix molt interessant! Aquest assaig es va iniciar fa 3 anys, i l’any que ve (2026) podrem elaborar les primeres vinificacions distintes, que es podran mostrar als clients, per exemple, amb un estoig comparatiu de tres vins”.

Un altre projecte d’I+D que veurà la llum en els pròxims anys gràcies a Ribas Lab és l’elaboració de vins sense sulfits, però protegits gràcies a la utilització del gas Argó i altres tècniques protectores per evitar l’oxidació i l’atac bacterià.

Entre els projectes que s’han duit a terme a la vinya destaca la detecció, preservació i multiplicació de diversos clons de Mantonegro. Aquest projecte es va iniciar fa gairebé 10 anys, i ara ja és a la fase de plantació. “D’aquí 4 o 5 anys, elaborarem una col·lecció de vins per mostrar als nostres clients el potencial de cada una d’aquestes mares ancestrals“, assegura Servera.

L’afany investigador de les responsables del celler i la vinya de Bodagas Ribas ve d’enrere. De fet, ja fa estona que altres assajos, començats anys ençà ja es poden trobar als vins d’avui. Assajos com aquests:

El laboratori on es produeix una part de la recerca/Cedida

La més coneguda, segurament, és la fermentació amb llevats autòctons (implementat des de 2024): “Des del 2024, tots els vins de Ribas fermenten amb llevats autòctons seleccionats a les nostres vinyes, gràcies a un projecte conjunt amb el Departament de Microbiologia de la UIB. A partir de més soques aïllades, es varen seleccionar aquelles amb millor adaptació i estabilitat per a fer fermentacions pròpies que reforcen l’autenticitat i la identitat dels nostres vins”, detalla Araceli Servera.

Però n’hi ha d’altres com la reducció de sulfits amb quitosà, implementat des de 2023:Des del 2023 hem incorporat de forma sistemàtica quitosà, una substància natural amb propietats antimicrobianes, durant el procés d’elaboració. El producte actua i precipita, de forma que no el trobam després al vi. Aquesta pràctica ens ha permès reduir la dosi de sulfits afegits, mantenint la seguretat microbiològica i una millor expressió varietal”.

També es fa un esforç notable amb la reducció de dosis de fitosanitaris. Sobre aquesta iniciativa, Servera afirma: “A la vinya, fa diversos anys que aplicam protocols per minimitzar la dosi de productes fitosanitaris, mitjançant assajos de camp que permeten identificar la dosi mínima efectiva (en alguns casos extrems fins a un 50% inferior a les recomanacions del fabricant). Per tant, l’impacte mediambiental i sanitari dels nostres vins està optimitzat.

I també en vinya, aquesta acció es complementa amb la incorporació al tractor d’un dispositiu electrònic que permet aplicar els tractaments de forma variable i automàtica gràcies a un visor digital que estima la densitat de la canòpia en temps real i aplica la dosi en funció d’aquesta variable. “Aquesta tecnologia ens ajuda a fer un ús més eficient i sostenible dels tractaments, ajustant la dosi a la realitat de cada vinya. Permet estalviar un 30-40% de producte”, afirma satisfeta Araceli Servera.

Més notícies
Belén Padilla a peu de vinya, a Can Ribas | cedida
Can Ribas aplica l’agricultura de precisió per millorar el rendiment de la vinya
L'enginyera Belén Padilla tradueix en decisions pràctiques les dades obtingudes amb mètodes nous d'observació i d'anàlisi al camp
La Fundació Universitat Empresa reconeix Bodegas Ribas en el seu 25è aniversari
Des de 2003 un centenar d'estudiants de grau i de postgrau han fet les pràctiques al celler de Consell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa