L’associació de productors de fruita i hortalissa Som Pagesos de Mallorca, que està conformada per Agromallorca, Terracor, Es Merca i Agroilla, ha tancat el balanç dels darrers dotze mesos amb un resultat que qualifiquen de molt positiu. Una temporada en la qual s’han produït més de 18 milions de quilos de producte local, amb un valor de 20,8 milions d’euros. Un 23,4% de la producció ha estat de tomàtiga, un 16% de síndria, un 11% de meló i un 6,5% de cogombre, entre altres productes. Això es tradueix en un benefici de voltant 21 milions d’euros per als agricultors de l’illa en 2023.
Malgrat un inici de la campanya que va ser dur per les circumstàncies climàtiques Joan Mendez (Es Merca) ha fet un balanç positiu de la producció d’enguany, gràcies a l’intercanvi d’excedents i la planificació. “És un increment important de producció comercialitzada en un any que ha estat realment complicat”, ha assegurat. “La clau és no tirar i fer una bona gestió dels excedents”, ha detallat.
Entre els reptes als quals s’enfronta el sector, els agricultors de Mallorca apunten el canvi climàtic i la falta de mà d’obra. El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural, Joan Simonet, ha assegurat que la falta de treballadors és un problema a tots els nivells i es compromet a posar ajudes per al sector, agilitzar els tràmits administratius, així com cercar solucions per als 500 temporers que venen a les illes i pateixen les conseqüències dels alts preus de l’habitatge. “Si les explotacions agràries cada vegada són més rendibles, podran generar atractius per als joves que tendran interès a fer-se pagesos”, ha afirmat el conseller.

La família de Som Pagesos creix
A més, durant l’acte, Joan Méndez, d’Es Merca, que actuava com a portaveu de Som Pagesos, ha aprofitat per anunciar la futura creació d’un Centre Logístic Pagès (un centre de fabricació d’envasos) i l’aposta pel foment de la promoció i la professionalització del sector.
Cal recordar que Som Pagesos és una iniciativa dels quatre majors productors agroalimentaris de Mallorca, amb l’objectiu de defensar i promocionar el producte local, de proximitat i de temporada. Actualment, representen el 85% de la producció de fruita i hortalisses de Mallorca, amb un millar d’hectàrees de superfície produïda i més de 600 treballadors.
El conseller Joan Simonet, que ha clausurat la trobada, ha afirmat que «és molt important transmetre a la població que consumir producte local té el mateix valor i efectivitat que el reciclatge a les llars. A més, consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment».
Simonet ha volgut a més destacar que «Som Pagesos és un projecte que demostra que la unió del sector és clau. El camí és aquest, anar plegats, prendre decisions per ser més forts i, en definitiva, produir més i ser més rendibles».