Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA-UIB) i del Laboratori per a la Innovació Agrària (LIA) de la Universitat de les Illes Balears ha iniciat un estudi amb l’objectiu d’adequar els vins de la Denominació d’Origen Binissalem a les necessitats del mercat en un context de sequera i canvi climàtic.
L’estudi avaluarà les possibilitats d’incorporar varietats de vinya més resistents a la sequera que aportin un valor afegit al producte emparat per la DO Binissalem. També s’estudiaran canvis relatius a aspectes tècnics del producte i del seu procés d’elaboració, així com la inclusió de mencions específiques d’estils i tipologies de vins més adequades a la demanda actual.
Posar mitjans a la recerca de solucions
La col·laboració amb el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Binissalem s’emmarca en un contracte d’R+D+I, que tindrà una durada de dos anys, i que es desenvolupa en paral·lel a la col·laboració ja anunciada entre l’INAGEA i la Universitat d’Oxford per detectar els obstacles a la innovació en el context de les indicacions geogràfiques vinícoles en l’àmbit de la Unió Europea.
“Aquesta col·laboració marca una fita important en l’àmbit de la viticultura balear i també de la recerca aplicada de la Universitat en aquest àmbit. Representa un exemple de l’aposta de l’INAGEA i el LIA per a la prestació de serveis integrals en el sector agroalimentari, i del seu compromís amb el sector balear del vi”, manifesten des de la Universitat.
l’INAGEA (Institut d’Investigacions Agroalimentàries i d’Economia de l’Aigua) “aspira a ser el motor que impulsi el procés de transformació del sector agroalimentari, basat en la transferència del coneixement científic i tècnic del sector”. Diu a Balears Vadevi el seu director, l’investigador de la UIB José Escalona.

“ El sector agroalimentari de les Balears està sumit en un procés de reconversió i modernització que atén la demanda del mercat. Els reptes als quals s’enfronta són rellevants i es dirigeixen a aconseguir sistemes de producció més sostenibles, basats en l’eficiència en l’ús de recursos, reducció de la utilització d’inputs, nou plantejament de sistemes de producció més respectuosos amb el medi ambient que portin a la millora del valor de mercat del producte agrari. Tot això, accentuat per una demanda de la societat de consumir productes de proximitat, de qualitat i més saludables. Aquests reptes no es poden aconseguir si no és en un marc de col·laboració i interacció entre el sector productiu i la comunitat científica”, argumenta Escalona.
L’Institut se sustenta en tres pilars fonamentals: un equip humà format per investigadors de rellevància internacional en l’àmbit de la fisiologia dels cultius, la millora vegetal, la biotecnologia vegetal i la qualitat i economia de l’aigua, unes estructures i equipament científic punters que li permet el desenvolupament de programes científics i d’innovació i projectes amb empreses i donar serveis externs en l’àmbit de l’agricultura i del medi ambient. Per últim, una activitat de transferència cap al sector.