Era la primera vegada hi ha estat un èxit: La Fira del Fang de Marratxí ha comptat en aquesta darrera edició amb una acció gastronòmica que li ha aportat valor afegit a una de les fires artesanes amb més arrelament i tradició de Mallorca. Si bé la greixonera de test, allà on es cuinaven els diferents plats, era la principal protagonista de l’esdeveniment, el plus d’atractiu el posava aquesta vegada un ‘variat’ confegit a cinc mans, o a deu, per ser més precís.
Sota el nom de ‘Pecatta minuta, variat edition’, i a càrrec Chefs (in), hi han col·laborat cinc xefs de molta anomenada: Ariadna Salvador, Jordi Cantó, Tomeu Lassio, Miquel Calent i Andrés Benítez. Així, els assistents, més de dues-centes persones, han pogut tastar una ‘ensaladilla’ de Miquel Calent, un frit de sang de Tomeu Lassio, llengua amb tàperes, de Jordi Cantó, pica-pica de sèpia, fet per Ariadna Salvador, i la raola de verdures, d’Andrés Benítez; tot junt i presentat en un plat de ceràmica elaborat per l’ollería Sa Roca Llisa 26 de Pòrtol, que després se n’han pogut portar com a obsequi.

La greixonera, una de les peces de la cuina tradicional més populars
Aquest esdeveniment culinari era una de les novetats d’enguany de la Fira del Fang de Marratxí que ha tancat portes amb un balanç ben favorable de visitants i de negoci. En aquesta XXXI Xena edició s’ha volgut destacar la ceràmica en la cuina tradicional mallorquina, de la qual la greixonera és un dels elements emblemàtics. Com ha dit Andreu Manresa: “Una greixonera, una cassola de test, és part de l’illa, està feta només de la seva terra i es fa servir per cuinar els fruits conreats o els animals criats en la mateixa matèria natural, en la pell agrícola del territori”.

Una peça més de la mostra sobre “La ceràmica en el món rural”, que ha estat l’exposició temàtica d’aquest any, amb 18 peces de fang que antigament s’usaven en el món rural, en les possessions, i que són desconegudes per a molts.