“Els nous vins de Cati Ribot, elaboradora, impulsora i cara visible del celler familiar Galmés i Ribot, són el resultat de la intuïció i també d’escoltar el missatge i el llenguatge dels seus pares”, afirma Josep Avellà (Solodevino) bon amic i distribuïdor dels vins de la vilera.

Na Cati, poc xerradora quan es tracta de posar paraules a una passió que viu íntimament, en el seu racó de Mallorca que és Santa Margalida, a la finca Son Llebre, se limita a dir. “És un projecte de vins naturals fets amb varietats locals, res nou és un sistema de vinificació que ve d’antic (ve d’avior); vins frescos lleugers sincers que neixen amb la intenció de transportar-te al lloc on han estat elaborats”. Però el Son Llebre, fet a partir de raïm de Malvasia i Giró Ros, com els monovarietals Escursac i Malvasia són molt més que això. Per això hem anat a cercar el parer de Josep, que valora molt una trajectòria de més 10 anys d’aquest petit celler de Santa Margalida que té com senya d’identitat les arrels i la tradició passada de generació en generació, a ca seva.
“És una sort que algú en la seva posició hagi decidit seguir el camí que segueix, que és, juntament amb un grapat més de vinyòvols de l’illa, el de treballar les varietats minoritàries, per oblidades i quasi bé menyspreades, en un intent de fer-ne vins de qualitat”. Vins, per tant, sincers i treballats des del cor.
“Els vins son frescos, amb poc alcohol, precisos i joves. En blanc tenim una malvasia molt elegant i fina, acompanyada d’un pas per fusta usada molt discret. Son Llebre, que és la finca situada davant el celler i la casa familiar, ha donat dos vins; el blanc, agradable, suau i més ample per la presencia de la giró, amb notes aromàtiques herbàcies i meloses, de flors. El Son Llebre negre és el seu vi més complet amb callet i escursac, seriós, complexe i amb profunditat. L’Escursac fermentat en ceràmica és un d’aquests vins per prendre amb sed, molt suculent amb una expressió fruitosa difícil d’igualar, un vi que se sosté en boca i nodreix l’esperit”.
I na Cati continua provant, investigant lluny del renou del mercat per que cerca alguna cosa més, una veu que ve d’enfora.

Per sort, el lligam amb el món es manté ben viu a través del seus distribuïdors i d’alguns llocs de culte com el Bar La Sang de Lukas de Lundgren wines, o el restaurant de les Solivelles a Selva, Ca Na Toneta, que no poden passar sense els vins de Galmés i Ribot. “Són vins que es venen molt fàcil entre els meus clients restaurants, són efímers, viatgen per tot el món i tenen una gran demanda, diu Josep Avellà. “Si en fes més quantitat de litres, els trobaríem encara a més establiments per que la gent els aprecia molt, un cop els han tastat. A mi m’agraden per que és el que duc bevent des de fa gairebé 10 anys, vins naturals fets amb molta cura, on apreciem per damunt de tot la fruita, l’acidesa natural, la vivacitat dels sabors, l’expressió original”.
I original és també la posada en escena. Amb un estètica original, sorprèn pel seu caràcter innovador, una presentació tan fresca i lleugera com aquest “packaging” que sorprèn per la seva simplicitat, que firma Maggie Adrover, una dissenyadora que ha sintonitzat amb l’esperit d’aquests Vins d’Avior i que s’ha inspirat en begudes mítiques com la pinya i el sifó.
Vins d’Avior, evocadors i exquisits però com tot allò que és bo i escàs, sempre et deixa amb ganes de més.