L’interès que desperta l’oli de Menorca cada vegada és més creixent a l’illa i prova d’això són les diferents accions de promoció que està portant a terme l’Associació Oli de Menorca. Si fa unes setmanes organitzava una presentació durant el transcurs del Congrés de Periodisme Gastronòmic, aquesta vegada ha decidit fer una doble jornada a Es Castell i Ciutadella per donar a conèixer la nova collita que s’acaba de moldre.
Es presentaran els olis de cinc productors que elaboren en ecològic com són Morvedra, Son Felip, Sant Joan de Binissaida, Llucasaldent i Binissaida dels Barracons. “Hem volgut escollir com a dia de presentació un dilluns per facilitar l’assistència de les persones que treballen al sector de la restauració de Menorca, però evidentment, l’acte també està obert a qualsevol persona que estigui interessada a conèixer com han estat els olis acabats d’elaborar”, explica Josep Maria Quintana, president de l’Associació Oli de Menorca.

El president de la DO Mallorca, ponent
L’activitat de presentació dels olis tindrà com a convidat al president de la D.O. Oli de Mallorca, Joan Mayol que serà l’encarregat de fer-ne tant la presentació com oferir un tast guiat dels olis. Al migdia l’escenari escollit serà el restaurant Sa Punta d’Es Castell i al capvespre, al restaurant S’Amarador de Ciutadella. Després de la presentació s’oferirà un menú Oli de Menorca per poder apreciar el producte en l’àmbit gastronòmic que acompanyarà el vi del celler Binifadet.
Moment present
Any rere any l’oli que s’elabora a Menorca agafa més volada a causa de l’interès creixent per recuperar-ne la producció a l’illa i prova d’això ha estat tant l’augment de plantacions d’olivar com també de nombre de tafones. Un oli d’oliva de gran qualitat que es fa amb les varietats d’arbequina, empeltre, koroneiki i picual, destacant per tenir un índex d’acidesa i de peròxids baix, a més d’impregnar-se d’unes característiques molt particulars que venen determinades pels sòls, la climatologia o l’elevada mineralització, causada molt probablement per la sal marina.
Actualment, l’Associació d’Oli de Menorca està integrada per 17 socis que tenen plantades unes 12.600 oliveres. L’entitat està promovent la declaració d’Indicació Geogràfica Protegida abans d’arribar algun dia a la Denominació d’Origen, per tal de poder identificar clarament la seva procedència i això també els implica elaborar un oli com a membres de l’associació que està inscrita en el Consell Regular de Producció Agrària Ecològica de Balears. Recentment, a més, un dels olis de l’associació, l’oli de morvedra, va ser escollit quart millor oli del món a la prestigiosa fira Biofach de Nuremberg.