Balears Vadevi
Les cinc notícies més llegides de 2021

1. Mort sobtada de Maria Francisca Sitges

El sector del formatge artesanal ha rebut aquest 2021 un cop fort: ha mort als 30 anys Maria Francisca Sitges, víctima d’un atac de cor fatal. Amb ella, s’acaba la història d’una petita empresa familiar que feia formatges artesans de llet de cabra i d’ovella mallorquina. Es Pinaró de Ses Monges, que havia aconseguit enguany el premi d’APAEMA al millor producte ecològic de l’any el mes d’abril pel seu Novícia, no en farà més, de formatges. La seva parella i company de projecte, Miquel Villalonga, va decidir vendre els darrers formatges que havien fet junts i tancar el negoci.

2. Brot de llengua blava a Mallorca

La notícia va impactar-nos aquest passat mes de juliol: La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació declarava, de manera oficial, la presència del serotip 4 del virus de la llengua blava a l’illa de Mallorca, que se sospita ha infectat els animals provinent de la zona dels Balcans. La resolució arribava després de la confirmació, per part del Laboratori Central de Veterinària (LCV) d’Algete (Madrid), de 20 animals que havien donat positiu en la malaltia.

3. Dani Arias: “Hi ha un vi o espirituós de Balears per a cada moment”

El president de l’Associació de Sommeliers de les Illes Balears (ABS), Daniel Arias, ha omplert la seva panera de Nadal amb tot de vins i espirituosos fets a les Illes Balears. Troba que hi ha varietat i qualitat per triar. Aquesta és la seva selecció, sense referències ni marques perquè n’hi ha per triar i satisfer tots els gustos.

4. Primera collita de calop blanc, a Menorca

La notícia neix d’aquesta última campanya de verema: només van ser 374 quilos, però s’han rebut amb una gran expectació a Ferreries, hores abans d’iniciar la litúrgia de la vinificació de la primera collita de calop blanc. I no n’hi n’havia per menys, perquè es tracta de la primera collita d’una varietat endèmica de Menorca i les Balears que el propietari del lloc de Sant Josep a Ferreries, Enric Picanyol, està mirant de recuperar des de fa gairebé 7 anys.

5. Entrevista a Miquel Montoro, que parla del futur de la pagesia

Parla clar i sempre des del seu personalíssim punt de vista: el d’un al·lot que s’ha criat com un pagès i que ho ha fet més enllà de les circumstàncies personals per autèntica vocació. Això a banda, no ha amagat, tampoc, que no és gens optimista respecte al futur de la pagesia. Sap igualment que la voluntat és capaç de fer “miracles”, i per això sempre que li demanen, deixa caure que el futur del món de la pagesia està un poc en mans de tots: “La pagesia només sobreviurà si triam producte local”, sentenciava.

Que tingueu una molt bona sortida i millor entrada al 2022! Sigueu feliços i molta salut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa