Balears Vadevi
Arrenca la verema a la DO Binissalem empesa per la temperatura

S’ha iniciat la campanya de verema als cellers de la DO Binissalem. Encara que les dates d’inici són les habituals per a les varietats de raïm més primerenques, entre el 9 i el 16 agost, tornem a destacar les condicions meteorològiques, especialment marcades per les elevades temperatures d’aquesta darrera part del cicle de la vinya i l’inici de la campanya.

Malgrat ja fa uns dies que s’havia iniciat el tall de raïm a algunes vinyes de la comarca DO Binissalem, aquest 9 d’agost ha començat a entrar verema de la varietat moscatell el celler Vins Nadal. Dimecres comencen Bodegas José L. Ferrer i Bodega Santa Catarina i aquest dijous arrenca a Bodega Biniagual. Són els primers en iniciar la campanya amb les varietats més primerenques (chardonnay, giró ros, o moscatell). La resta de cellers s’aniran afegint, progressivament, en funció del grau de maduració de les diferents varietats de raïm, que veremaran en les properes setmanes.

“Si l’any passat parlàvem d’una calabruixada a finals de juliol, i d’onada de calor a principi d’agost, enguany, diuen fonts del consell regulador, hem de destacar les onades de calor, seguides i perllongades, que hem sofert en les darreres setmanes. Temperatures màximes i mínimes molt elevades amb anomalies de fins a +3ºC. Una calor extrema que ha marcat el període de maduració del raïm de forma anormal”.

La varietat Chardonnay ja entra al celler a la bodega José L. Ferrer/DO Binissalem

Les plantes s’han vist sotmeses a les elevades temperatures amb un efecte molt important de pèrdua d’aigua per evapotranspiració que ha requerit, en algunes vinyes, l’aportació d’aigua a dosis moderades per garantir el funcionament del metabolisme vegetal i el desenvolupament, maduració i qualitat del fruit.

Cal destacar, informen, que a nivell sanitari no hi ha hagut problemes destacables, alguna presència de Míldiu, de forma puntual a la primavera, i també presència del mosquit verd Empoasca”, que degut a les elevades temperatures i el caràcter sec o molt sec de la climatologia, no han tingut protagonisme en aquesta campanya.

Els viticultors disposen de la tecnologia i els coneixements tècnics per monitoritzar les necessitats dels ceps i treballar per minimitzar els efectes provocats pel canvi climàtic, que cada vegada són més evidents, amb irregularitat del règim de pluges i onades de calor més freqüents i de major durada.

“Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini el raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Si bé, cal esperar el moment idoni per veremar, s’han de valorar molts altres paràmetres que no posin en risc la qualitat del raïm i  garanteixin la collita”, expliquen des de la DO Boinissalem.

La tipologia de sòls de la comarca de la DO Binissalem, amb gran quantitat de elements gruixats, permeten un bon drenatge que, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

Un any més, es preveu una menor producció de raïm, provocada per les condicions climàtiques de la campanya que provocaran que el gra de raïm sigui més petit, i que s’hagi pogut perdre part de la collita, per dessecació, en vinyes que no hagin disposat d’aigua. Fets que preocupen als viticultors, perquè després de l’esforç econòmic i de dedicació de tot l’any, la rendibilitat del cultiu disminueix. També preocupa als cellers, que després de la recuperació en vendes, preveien una campanya amb bona producció que garantís l’elaboració del volums necessaris, de cada tipus de vi, per cobrir la demanda del mercat. En contrapartida, grans de raïm més petits presenten concentracions de composts aromàtics, acidesa i sucres més elevades, factors que incideixen de forma positiva en la qualitat del raïm.

Més notícies
La verema ha arrencat amb la chardonnay, la varietat més primerenca/Cedida

Sus a la verema més primerenca

Alguns cellers han començat ja a collir la varietat Chardonnay quan encara som al juliol, avançant més d'una setmana la verema
:  - Mobile

La verema es transforma al celler

Finalitzada la collita de raïm d'enguany, ara la feina es concentra dins les instal·lacions
:  - Mobile
Enguany el raïm és de gran qualitat/DO Binissalem

La DO Binissalem tanca la verema amb la satisfacció d’una anyada de gran qualitat

Tot i que amb més quilos que l'any passat, ha patit les inclemències climatològiques, que han condicionat el rendiment de la vinya
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa