Balears Vadevi
Troben 15 quilos de Goma-2 en un magatzem agrícola de sa Pobla

El descobriment de quinze quilos d’explosiu Goma-2 en un magatzem agrícola de sa Pobla va obligar a mobilitzar-se a la Guàrdia Civil, que va haver d’intervenir per destruir no només aquest explosiu, que es trobava en molt mal estat i era perillós, sinó també 21 detonadors i 12 metres de metxa lenta. Segons explica el ‘Diario de Mallorca’, els propietaris de la finca van fer el descobriment per sorpresa, mentre netejaven el magatzem.

Es feia servir per a demolicions

L’explosiu podia dur 40 i 50 anys guardats al magatzem i el pas del temps l’havia degradat prou com perquè, segons l’Institut Armat, fos “molt inestable i perillós”. Segons el rotatiu mallorquí havia estat comprat fa gairebé 50 anys per un familiar dels propietaris que tenia una empresa de construcció i que fa temps que va morir. En l’època en què es va comprar la Goma-2, un explosiu del tipus dinamita, era força emprat tant en explotacions mineres com, en alguns casos, per a treballs de demolició.

Quan van trobar els explosius a l’interior del seu magatzem, els propietaris, que es van adonar de què era, van avisar la Guàrdia Civil, que va enviar un equip d’artificiers del Grup Especial de Desactivació d’Explosius (Gedex) perquè se’n fessin càrrec. Després d’examinar la Goma-2, van concloure que estava molt deteriorada i que la manera més segura de destruir-la era si la cremaven, és per això que van traslladar-la a un indret on ningú no corrés perill i se’n van desfer.

Cal anar sempre amb molt de compte

Els artefactes, projectils o materials explosius contenen substàncies molt inestables, i és per això que les autoritats recomanen que, en cas de trobar-se, es truqui immediatament a la Guàrdia Civil perquè se’n faci càrrec. “Encara que sembli inservible”, cosa que passa especialment amb projectils d’artilleria i amb bombes, pot esclatar en qualsevol moment, de manera que es recomana no tocar-lo i encara menys mirar de moure’l o de manipular-lo. En el cas de les bombes i els projectils, de fet, és molt més habitual que la coberta metàl·lica hagi protegit els explosius dels elements i que, per tant, es trobi en perfecte estat i a punt de detonar.

Més notícies
Dos agents de la Guàrdia Civil es van dedicar a vendre vi a diversos establiments vestits d'uniforme i en hores de servei | Wikimedia Commons
Sancionen un Guàrdia Civil per vendre vi vestit d’uniforme
El Tribunal Suprem confirma la sentència
Un recipient trobat a Pompeia podria contenir el vi més antic que ha arribat fins als nostre dies | Parc Arqueològic de Pompeia
Descobert a Pompeia el que podria ser el vi més antic del món
Ha estat trobat conservat a l'interior d'un recipient de vidre en una tomba de més de 2.000 anys d'antiguitat
Les 5 proves curioses amb vi que us sorprendran
Són petits experiments domèstics que us permetran jugar amb el vi i la seva percepció
Roger Vila és el mestre cerveser de la cervesera més antiga de les Balears | Grahame Pearce
Grahame Pearce, deu anys d’èxits de la cervesa artesana a Menorca
Roger Vila parla amb 'Balears Vadevi' de la història i el futur de la cervesera més antiga de les Illes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa