L’Acadèmia Internacional de Gastronomia (AIG) ha fet públic el palmarès de premis en la seva edició de 2025 i en el llistat hem descobert el nom d’un mestre xarcuter ben conegut d’aquesta casa: Xesc Reina, que ha estat guardonat pel seu llibre “Porca misèria: Els oficis de la carn”, editat per Cool&Cool, en la categoria de Literatura Gastronòmica.
Aquest reconeixement celebra una obra que ofereix una mirada inèdita i profunda sobre els oficis carnis, rescatant sabers tradicionals amb una sensibilitat crítica, rigor històric i visió de futur. Proposat per la Reial Acadèmia de Gastronomia (RAG), membre fundacional de la AIG, el llibre de Reina ha destacat entre els candidats internacionals per la seva capacitat d’unir coneixement tècnic, reflexió cultural i narrativa gastronòmica. En les seves pàgines, l’autor explica de manera accessible els fonaments de la xarcuteria, revelant els processos de l’especejament del porc i reflexionant sobre el passat, present i futur de l’ofici.
Amb aquest guardó, els Premis AIG 2025 reafirmen el paper d’Espanya com a referent mundial no sols en l’alta cuina, sinó també en el pensament, la divulgació i la literatura gastronòmica. L’obra de Xesc Reina representa un tribut a la carn des del respecte, la sostenibilitat i la creativitat, i reforça el compromís amb una gastronomia plural i profundament humana.

Xesc Reina, el mestre que no deixa d’aprendre i sorprendre
La trajectòria de Xesc Reina ve d’enfora i la seva feina i la seva capacitat l’ha fet conegut dins i fora de les nostres fronteres. Sense anar més lluny, l’any 2022 se’l reconeixia com un dels personatges més influents del panorama gastronòmic i entrava de ple dret en el top 10 de la revista Tapas Magazine. Diu el text sobre en Xesc: “L’energia a dolls i idees clares i demolidores són dos dels aspectes que millor defineixen a Xesc Reina, el mestre xarcuter que aplica la creativitat en l’elaboració d’embotits. Des de l’any 2015 treballa amb artesania i enginy per a l’empresa mallorquina Can Company on, es diu, és l’home que murmura a les sobrassades. Això sí: després d’una anàlisi empírica i acurada per a controlar la seva qualitat i la seva evolució, i amb tot el respecte per la matèria primera, entre la qual es troba el preuat porc negre de l’illa”.
Reina comparteix escalafó amb altres personatges reconegudíssims com ara Dabiz Muñoz, José Andrés, Joan Roca, Ferran Adrià o Ángel León, entre altres.
Entre altres reconeixements té també el de la Guida Salumi 2023 d’Itàlia que li ha atorgà una distinció com a elaborador del millor producte curat per la sobrassada de porc negre que firma, per Can Company fent-lo Gran Maestro di Lama. Guardó que se sumava al premi Innovac de l’any anterior, a l’lnnoforum del Gastronòmic Forum de Barcelona.